Een boer vervangt pesticiden met Janzé-kippen: de gevederden redden zijn gewas

Janine image
door Janine

24 September 2020

Een boer vervangt pesticiden met Janzé-kippen: de gevederden redden zijn gewas
Advertisement

De meest bijzondere vondsten zijn soms ook de meest effectieve waar het meest over gesproken wordt. De Franse boer Cristophe Bitauld weet er alles van. Toen zijn fruitbomen verder werden verwoest en geconsumeerd door een kever die hen aanviel en zich meedogenloos voedde, wist de man gewoon niet hoe hij zijn gewas moest beschermen.

Het insect bleef fruit vernietigen, en met name appels, maar Cristophe was niet van plan om chemische producten te gebruiken, die mogelijk giftig voor zijn planten en het milieu zijn. Dus, na overleg met een landbouwadviseur, vond hij een "biologische" oplossing voor het probleem.

via France Bleu/Youtube

Advertisement
 France Bleu/Youtube

France Bleu/Youtube

Het was al enige tijd geleden dat de onderzoeker en landbouwadviseur Dominique Biche de mogelijkheid bestudeerde dat sommige dieren fungeerden als natuurlijke vijanden van andere dieren die schadelijk waren voor de activiteiten van het menselijk bestaan. In het bijzonder werd zijn aandacht getrokken door de kippen van Janzé, een soort zwartgekleurd pluimvee dat zijn naam dankt aan de gelijknamige Bretonse gemeente en dat tot een paar jaar eerder bijna was verdwenen.

De weinige exemplaren die in Frankrijk waren achtergebleven, bevonden zich in het Ecomuseum van Rennes. Dus besloot Biche dat het de moeite waard was om een ​​test te doen. Volgens de boer die verlies leed in zijn oogst, werden de dieren vrijgelaten op het land dat was aangetast door de schadelijke parasiet, waardoor de natuur zijn gang kon gaan.

Advertisement
BayerAgri/Youtube

BayerAgri/Youtube

Deze vogels, die graag in boomgaarden verblijven op zoek naar insecten en wormen, leken de perfecte "pesticiden" om de vervelende kleine dieren te bestrijden die 90% van het fruit in gevaar hadden gebracht. Het duurde niet lang om te beseffen dat de test een succes was. De parasitaire kever was in korte tijd met 80% verminderd, dankzij de kippen van Janzé die, onbewust maar zeer goed, hun plicht deden.

Het gebruik van dit pluimvee werd ook gewaardeerd door andere boeren, die ze ook hebben gebruikt om de gigantische Aziatische horzels te bestrijden, gevaarlijke wezens voor bijen en voor mensen. Deze "kippenpesticiden" kunnen veel insecten vangen, en zelfs in bomen klimmen.

Yann Gwilhoù/Wikimedia

Yann Gwilhoù/Wikimedia

Bovendien zijn de eieren die ze produceren een positief “bijeffect” van een absoluut natuurlijk en tegelijkertijd nuttig gebruik. Het idee van Biche kreeg zelfs een prijs tijdens een wedstrijd voor innovatieve landbouwideeën, en tegenwoordig werkt de man nauw samen met de agronomen van het Institut National de la Recerche Agronomique om deze biologische oplossingen, die absoluut niet schadelijk zijn, steeds meer te verspreiden, die aangeboden worden door de natuur zelf.

Advertisement