x
Deze vogel is half mannelijk en half…
17 keer waarin marketing ons voor de gek hield met producten die heel anders bleken te zijn dan ze leken Deze

Deze vogel is half mannelijk en half vrouwelijk - een fascinerende zeldzaamheid in de natuur

26 Oktober 2020 • Door Janine
1.524
Advertisement

De natuur is een prachtige verpakking van wonderen en eigenaardigheden: we zullen nooit ophouden verbaasd te zijn door het te beseffen. We hebben hier het bewijs van elke keer dat we voor wezens en verschijnselen staan ​​die deel uitmaken van onze planeet en die erin slagen veel verder te gaan dan het gewone - al gevarieerd en vol prachtige dingen.

De vogel die we je gaan presenteren is hiervan een merkwaardig en ongelooflijk bewijs. Waar hebben we het over? Over een dier met werkelijk unieke eigenschappen, ontdekt door onderzoekers in een Amerikaans natuurreservaat. Toen ze het zagen, konden ze niet anders dan verbaasd staan: het is in feite zowel mannelijk als vrouwelijk.


Het gaat om de Dikbek (Pheucticus ludovicianus), een zangvogel uit de familie van de kardinaalachtigen die werd geboren met spectaculaire kenmerken. Op de borst en op de interne delen van de vleugels heeft het in feite zowel verenkleed met typische mannelijke als vrouwelijke tinten, wat erin resulteert dat het perfect "in tweeën is gedeeld".

Hoe kan zoiets gebeuren? Het is, zoals de onderzoekers van het Powdermill Nature Reserve (in Pennsylvania) uitlegden, een geval van gynandromorfisme, dat een zeldzame genetische aandoening is die kenmerkend is voor verschillende dieren (nooit gedocumenteerd bij zoogdieren), die het exemplaar in kwestie meer sets van DNA geeft die aanleiding geven tot de combinatie van zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken.

Dit alles, bij de vogel die in de Verenigde Staten werd gevonden, is vooral zichtbaar door het gele en bruine verenkleed dat typisch is voor vrouwtjes, aanwezig aan de linkerkant, en door het roze en zwarte verenkleed, meestal mannelijk, aan de rechterkant. "Het was spectaculair - zei Annie Lindsay, hoofd van de beschermings- en onderzoeksactiviteiten in het reservaat - de kleuren van deze vogel zullen tijdens de voortplanting in het voorjaar nog levendiger worden, dus de grens tussen de mannelijke en vrouwelijke kant zal nog duidelijker worden.".

Volgens wat Lindsay zei, zag ze slechts één andere soortgelijke vogel, maar met minder opvallende kenmerken, 15 jaar geleden, en in de meer dan 60 jaar van activiteit van het reservaat zijn er minder dan 10 gevonden, wat bevestigt hoe zeldzaam ze zijn. Hun gedrag en gewoonten zijn daarom niet gemakkelijk te bestuderen, classificeren en analyseren. In tegenstelling tot hermafrodieten, die mengsels van beide geslachten hebben, zijn gynandromorfen perfect verdeeld, volledig mannelijk aan de ene kant en volledig vrouwelijk aan de andere kant. 

Hoewel ze in de natuur nauwelijks aanwezig zijn, blijft het een feit dat de ontmoeting met deze bijzondere Dikbekken een echt gelukkige gebeurtenis was voor de geleerden uit Pennsylvania. Wie weet wanneer het weer zal gebeuren om er een van dichtbij te zien: in de tussentijd kunnen we alleen maar versteld staan ​​van wat de natuur in staat is te creëren!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt