Wetenschappers verbinden GPS-apparaten aan eksters, maar ze komen in opstand en halen ze van elkaar af

Janine image
door Janine

24 Februari 2022

Wetenschappers verbinden GPS-apparaten aan eksters, maar ze komen in opstand en halen ze van elkaar af
Advertisement

Soms slaagt de natuur erin om ons absoluut verbaasd te laten voor ongelooflijke en onverwachte gebeurtenissen. Denk aan de dierenwereld: je stopt echt nooit met leren van de wezens die de aarde samen met ons bevolken, en de episode die is waargenomen door de wetenschappers waarover we je gaan vertellen, is daar het bewijs van.

De protagonisten zijn enkele eksters, vogels die als een van de intelligentste ter wereld worden beschouwd, in staat om opmerkelijke acties uit te voeren vanwege hun redenering, geheugen, verbeeldingskracht en sociaal gedrag. Juist over dit laatste stonden de onderzoekers versteld: toen ze nieuwe volgapparatuur probeerden te testen, wilden de dieren er gewoon niets van weten. De eksters hielpen elkaar en voerden voorbeeldig teamwerk uit om die apparaten van hun rug te krijgen. En uiteindelijk zijn ze daarin geslaagd. Laten we eens kijken.

via Bridlife.org

Luis García (Zaqarbal)/Wikimedia - Not the actual photo

Luis García (Zaqarbal)/Wikimedia - Not the actual photo

Leg een ekster nooit iets op wat hij niet wil. Zo zouden we kunnen samenvatten wat de Australische wetenschappers van de University of the Sunshine Coast hebben waargenomen. Het doel van de onderzoekers achter het experiment was simpel: meer te weten komen over de beweging en sociale dynamiek van deze prachtige en zeer intelligente vogels door nieuwe geavanceerde volgapparatuur te testen. Was het mogelijk? Helaas niet, want de academici hadden geen rekening gehouden met de direct belanghebbenden: eksters!

Blijkbaar gehinderd door de kleine apparaten die eraan vastzitten, zijn eksters begonnen samen te werken om ze kwijt te raken. Dat klopt: hun samenwerkende en slimme gedrag was ongelooflijk, tot het punt dat de onderzoekers besloten het nieuws te verspreiden. "We hadden niet verwacht deze houding te ontdekken, het is volledig nieuw en zeldzaam bij vogels", lieten ze van de universiteit weten.

Advertisement
Birdlife.org

Birdlife.org

"Hoewel we weten dat eksters intelligente en sociale wezens zijn - vervolgden de wetenschappers - was het de eerste keer dat ze dit altruïstische gedrag vertoonden en een ander lid van de groep hielpen zonder een onmiddellijke en tastbare beloning".

Een fascinerende onverwachte gebeurtenis dus, die desondanks het onderwerp van studie is geweest. Hoewel de reactie van de vogels het onderzoek vertraagde, was het nuttig en belangrijk om te observeren wat er gebeurde. Eksters hebben de wereld een prachtig voorbeeld van samenwerking gegeven en bevestigen hun vaardigheden in deze zin, die al bekend en bestudeerd zijn op wetenschappelijk gebied. "We hadden nog nooit gehoord van een vogel die op deze manier collaboreerde om de volgapparatuur te verwijderen - zeiden de experts - ze hebben het kleine tuigje met de snavel doorgebeten, elkaar vrijwillig helpend. Binnen een paar uur verwijderden ze de meeste van die instrumenten”.

Echt geweldig, nietwaar?

Advertisement