x
De baardman, de schattige mollige vogel…
16 van de meest verbazingwekkende beroemde schilderijen die mensen over de hele wereld thuis hebben nagemaakt Sommige werknemers besluiten om de isolatie door te brengen in de dierentuin waar ze werken, om de dieren niet alleen te laten

De baardman, de schattige mollige vogel die twee zwarte bakkebaarden op zijn wangen lijkt te hebben

23 April 2020 • Door Janine
3.660
Advertisement

We hebben geleerd dat de natuur ons op de meest ondenkbare en wonderlijke manieren weet te verbazen. We hebben het niet alleen over een landschap, een zonsondergang, een bijzonder fenomeen, maar ook en vooral over de dieren die het samen met ons bevolken. Als we aan een mus denken, zien we ongetwijfeld het "standaard" -beeld van een van de vele vogels voor ons die we vaak om ons heen zien.

Vogels zijn echter niet allemaal hetzelfde en we leren vaak ongelooflijk originele wezens kennen die door hun bijzondere eigenschappen bijna niet echt lijken. Hier presenteren we de kleine baardman, een zangvogel waarvan het meest voor de hand liggende kenmerk al uit de naam blijkt: het is een schattige vogel met... bakkebaarden!


Wetenschappelijk worden ze Panurus biarmicus genoemd, in het Engels is het de Bearded Reedling en het heeft een uiterlijk dat het onmiskenbaar maakt: van de ogen tot onder de snavel heeft het twee donkere tekens die er precies zo uitzien als de specifieke "snor" of bakkebaarden.

Maar dit is nog niet alles, want de baardman heeft naast de donkere vlekken op de wang ook een bijzondere ovale vorm, waardoor het eruit ziet als een heel zacht "veren ei”.

Advertisement

De “bakkebaarden" zijn dus alleen aanwezig bij de mannelijke exemplaren, terwijl de vrouwtjes ze niet hebben, behalve dat ze meestal een donkerder snavel vertonen.

De Panurus is bekend in een grote verscheidenheid aan exemplaren en is aanwezig in verschillende delen van Europa, Azië en Noord-Afrika.

Hun acrobatische vluchten en hun belachtige gezang maken ze zelfs herkenbaar in de verte. Evenzo is de staart, zo lang als het lichaam, (ongeveer 8 cm) een ander onderscheidend kenmerk.

Advertisement

Kortom: de baardman is gewoonweg een prachtige vogel: met zijn zachte kleuren en zijn "baard" is het echt een leuk beestje. Het enige dat overblijft, is om vroeg of laat te hopen er een in het echt te zien!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt