De baardman, de schattige mollige vogel die twee zwarte bakkebaarden op zijn wangen lijkt te hebben

Janine image
door Janine

23 April 2020

De baardman, de schattige mollige vogel die twee zwarte bakkebaarden op zijn wangen lijkt te hebben
Advertisement

We hebben geleerd dat de natuur ons op de meest ondenkbare en wonderlijke manieren weet te verbazen. We hebben het niet alleen over een landschap, een zonsondergang, een bijzonder fenomeen, maar ook en vooral over de dieren die het samen met ons bevolken. Als we aan een mus denken, zien we ongetwijfeld het "standaard" -beeld van een van de vele vogels voor ons die we vaak om ons heen zien.

Vogels zijn echter niet allemaal hetzelfde en we leren vaak ongelooflijk originele wezens kennen die door hun bijzondere eigenschappen bijna niet echt lijken. Hier presenteren we de kleine baardman, een zangvogel waarvan het meest voor de hand liggende kenmerk al uit de naam blijkt: het is een schattige vogel met... bakkebaarden!

via bird_drangsland/Instagram

Advertisement

Wetenschappelijk worden ze Panurus biarmicus genoemd, in het Engels is het de Bearded Reedling en het heeft een uiterlijk dat het onmiskenbaar maakt: van de ogen tot onder de snavel heeft het twee donkere tekens die er precies zo uitzien als de specifieke "snor" of bakkebaarden.

Advertisement
rado_vaclav/Flickr

rado_vaclav/Flickr

Maar dit is nog niet alles, want de baardman heeft naast de donkere vlekken op de wang ook een bijzondere ovale vorm, waardoor het eruit ziet als een heel zacht "veren ei”.

Kev Chapman/Flickr

Kev Chapman/Flickr

De “bakkebaarden" zijn dus alleen aanwezig bij de mannelijke exemplaren, terwijl de vrouwtjes ze niet hebben, behalve dat ze meestal een donkerder snavel vertonen.

De Panurus is bekend in een grote verscheidenheid aan exemplaren en is aanwezig in verschillende delen van Europa, Azië en Noord-Afrika.

Hun acrobatische vluchten en hun belachtige gezang maken ze zelfs herkenbaar in de verte. Evenzo is de staart, zo lang als het lichaam, (ongeveer 8 cm) een ander onderscheidend kenmerk.

Advertisement
nick ford/Flickr

nick ford/Flickr

Kortom: de baardman is gewoonweg een prachtige vogel: met zijn zachte kleuren en zijn "baard" is het echt een leuk beestje. Het enige dat overblijft, is om vroeg of laat te hopen er een in het echt te zien!

Radovan Václav/Flickr

Radovan Václav/Flickr

Advertisement