7 veelvoorkomende objecten die specifieke kleuren hebben om merkwaardige en vaak onbekende redenen - Curioctopus.nl
x
7 veelvoorkomende objecten die specifieke…
De eigenaresse maakte gaten in het hek zodat haar twee honden voorbijgangers kunnen bekijken 17 van de meest absurde en surrealistische situaties die passagiers aan boord van een vliegtuig hebben meegemaakt

7 veelvoorkomende objecten die specifieke kleuren hebben om merkwaardige en vaak onbekende redenen

28 Oktober 2020 • Door Janine
6.380
Advertisement

Een van de vele dingen die van ons lichaam een op zijn zachtst gezegd fascinerend mechanisme maken, is het vermogen om de kleuren van alles om ons heen te onderscheiden, en dit in veel verschillende tinten dankzij de golflengte van het licht dat ze reflecteren, doorgeven of uitzenden.

Er wordt geschat dat we met onze ogen 10 miljoen verschillende kleuren kunnen herkennen. Elk van deze tinten heeft verschillende kenmerken, die in staat zijn om op een min of meer directe manier met onze hersenen te "communiceren". Denk er eens over na: elke dag, tijdens onze activiteiten, worden we omringd door honderden gekleurde objecten, waarvan sommige vaak kleuren hebben die altijd hetzelfde zijn. Kleuren die niet toevallig zijn, maar die een specifieke en merkwaardige betekenis hebben, die misschien niet iedereen kent. Laten we dus eens kijken waarom sommige objecten precies die kleur hebben.

De drie kleuren van het stoplicht

foto: Pxhere

Iedereen, chauffeurs en niet-chauffeurs, kent de drie kleuren van een stoplicht. Rood, oranje en groen geven respectievelijk stop, proberen te stoppen en doorrijden aan. Maar waarom zijn deze drie kleuren gekozen en bijvoorbeeld niet blauw, wit en paars? De reden is te vinden in de golflengten van de afzonderlijke tinten. Rood is ook vanaf een grotere afstand zichtbaar voor het menselijk oog, waardoor automobilisten van tevoren weten dat ze moeten stoppen. Oranje en groen hebben respectievelijk kortere golflengten (of frequenties) dan rood, en zijn ook gemakkelijker te onderscheiden dan rood, omdat ze verschillende berichten "communiceren".

De gele kleur van de schoolbus

foto: Pixabay

Als er een voertuig is dat, bijna overal, altijd dezelfde kleur heeft, is het de bus die de kinderen naar school brengt. De schoolbus is meestal geel geverfd en, een beetje zoals verkeerslichten, er zitten ook veiligheidsredenen achter deze keuze. Door het geel, in tegenstelling tot de zwarte letters en details, kunnen de kleintjes de voertuigen gemakkelijk herkennen, ook als er weinig licht is. Hetzelfde geldt voor automobilisten: een bus met die kleur is goed herkenbaar, waardoor degenen die hem op straat tegenkomen er meer aandacht aan besteden.

Advertisement

De witte kleur van vliegtuigen

foto: Pixy

Is het je ooit opgevallen dat de meeste commerciële vliegtuigen die in omloop zijn, in lichte, meest witte kleuren zijn geverfd? Dit is geen toeval of een "mode": de verklaring is eigenlijk heel simpel, en betreft het vermogen van deze kleur om de zon te reflecteren, zonder dat de binnenkant van het vliegtuig te hoge temperaturen bereikt. Iets vergelijkbaars gebeurt in verschillende badplaatsen met een warm klimaat, waar de huizen helemaal in het wit geschilderd zijn.

Voetballen in "zwart en wit"

foto: Pikrepo

Het is niet ongebruikelijk dat een voetbal wit is met donkere details. In dit geval wordt de kleurkeuze ingegeven door de behoeften van de televisie. De zwart-witte ballen waren in feite gemakkelijker te herkennen op het scherm toen er nog geen kleuren-tv was.

Oversteekplaatsen

foto: Pikrepo

Het is altijd een kwestie van aandacht. Een contrasterende witte streep op een donkere ondergrond zoals asfalt trekt direct de aandacht van een automobilist bij een oversteekplaats voor voetgangers, waardoor ook voetgangers opvallen. Denk er maar eens over na: het zou niet hetzelfde zijn als de streep een andere kleur had, zoals bijvoorbeeld donkerder.

Advertisement

Brandkranen

Hoewel ze tegenwoordig in veel steden niet meer zo vaak voorkomen als in het verleden, werden de karakteristieke rode, blauwe, oranje of groene brandkranen om zeer specifieke redenen in die kleuren geverfd. Verschillende kleuren duiden in feite op een andere waterstroom: van rood, de minst grote, in staat om een ​​niet al te grote brand te blussen, tot blauw, met een veel grotere capaciteit.

Het zwart van autobanden

foto: Needpix

Het is voldoende om naar de auto's of andere voertuigen om ons heen te kijken om te beseffen dat de banden waarop ze rusten altijd zwart zijn. Het is zeldzaam, zo niet onmogelijk, om wielen met andere kleuren te zien. Het rubber waarmee ze zijn gemaakt, was oorspronkelijk wit en aanvankelijk werd het in de auto-industrie die kleur gebruikt, ook al waren er later ingrijpende veranderingen nodig uit naam van efficiëntie en veiligheid. Zo ontstond steenkool zwart, een pigment dat is afgeleid van de verbranding van aardoliederivaten, waardoor banden beter bestand zijn tegen hitte en slijtage, en dat tegenwoordig kenmerkend is voor de productie van alle autobanden.

Had je je ooit afgevraagd wat de reden is voor deze specifieke kleuren?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt