10 veel voorkomende gedragingen van onze honden met een precieze wetenschappelijke motivatie - Curioctopus.nl
x
10 veel voorkomende gedragingen van…
Dit huis is gemaakt van 12 zeecontainers: het interieur is even opvallend als de buitenkant 15 mensen die zo vreemd zijn dat je je afvraagt ​​of ze bij deze planeet horen

10 veel voorkomende gedragingen van onze honden met een precieze wetenschappelijke motivatie

17 November 2020 • Door Janine
1.736
Advertisement

Iedereen die een hond heeft, zal zich minstens één keer hebben afgevraagd waarom de hond zich op een bepaalde manier gedroeg. Natuurlijk met uitsluiting van de eigenaardigheden van elk dier, zijn er manieren die al onze viervoeters gemeen hebben en die absoluut niet toevallig zijn.

Achter nauwkeurige acties schuilen in feite wetenschappelijk bewezen redenen. Het is daarom nuttig om te weten wat deze verklaringen zijn, om te proberen ze in gedachten te houden en beter te begrijpen hoe we het beste met onze dieren om kunnen gaan.

foto: pixabay

1. De kop schuin houden. Wanneer onze hond deze handeling uitvoert, doet hij dit om twee redenen: de eerste is om te proberen de woorden die tot hem zijn gericht beter te begrijpen, de tweede om een ​​beter zicht te hebben en niet gehinderd te worden door zijn snuit.

2. Zijn eigen staart achterna. Dit gebaar moet zorgvuldig worden bestudeerd omdat het, naast verveling, een alarmsignaal kan zijn voor de aanwezigheid van parasieten of een obsessief-compulsieve stoornis als gevolg van stress of angst.

3. Schudden met een speeltje. In deze schijnbaar "onschuldige" en speelse gewoonte is het oorspronkelijke jachtinstinct van een hond beter verborgen dan in vele andere.

foto: pxhere

4. Met de voorpoten over het gezicht wrijven. Als we zien dat onze hond dit gebaar herhaaldelijk doet, kan het zijn dat het gewoon jeukt, of hij probeert zichzelf te bevrijden van iets dat hem dwars zit en waarvoor onze "externe" hulp misschien nodig is.

5. Zichzelf omdraaien voordat hij in slaap valt. Het lijkt misschien vreemd, zo niet een soort "manie", maar als een hond dit doet, hoef je je geen zorgen te maken: hij controleert gewoon of hij veilig is voordat hij in slaap valt.

6. Trillen tijdens het slapen. Wanneer we onze hond in een dergelijke houding observeren, hoeven we ons geen zorgen te maken: hij bevindt zich gewoon in de REM-fase van zijn slaap, dus het is beter om hem niet wakker te maken.

Advertisement
foto: pixabay

7. Met de poot bewegen terwijl je zijn buik krabt. Hoewel het klinkt als iets waar honden van houden, en in veel gevallen is dat ook zo, activeren ze alle zenuwuiteinden die verband houden met tintelingen of irritatie wanneer we de buik van onze huisdieren aanraken. Daarom proberen ze ze "weg te jagen" met hun poot.

8. Rennen nadat ze gewassen zijn. Ongecontroleerde en plotselinge bewegingen, zoals die optreden na een heerlijk bad, zijn momenten van hectische en ongedwongen activiteit. Dat wil zeggen ophopingen van energie die ze op de een of andere manier moeten “afreageren”. Bovendien helpen herhaalde bewegingen, zoals rennen of schudden, na het wassen onze honden om sneller te drogen en hun natuurlijke geur terug te krijgen, en daardoor de betekenis krijgen van bevrijdende gebaren.

9. Rollen in het gras. Dit is een vrij typische handeling, die in wezen afhangt van hun sterke reukvermogen. Door in het gras te rollen kunnen ze een nieuwe geur identificeren en tegelijkertijd een ongewenste geur elimineren.

foto: pxhere

10. Het kwispelen van de staart. Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende en zichtbare manier waarop honden met ons kunnen communiceren. Het kwispelen van de staart kan, afhankelijk van de snelheid en richting, veel verschillende betekenissen aannemen, en niet altijd en alleen verbonden met blijdschap. Vreugde, ja, maar ook angst, waarschuwing, onzekerheid, een staat van alertheid en onderdrukking: kortom een ​​heel grote verscheidenheid aan gevoelens die beter onderzocht zouden moeten worden. De staart is echt de indicator van de stemming van onze trouwe viervoeter.

Kende je de betekenis van deze (of andere) gedragingen van honden?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt