Een vereniging heeft de "lepeltruc" uitgevonden om de politie op een discrete manier te waarschuwen voor gevaar

Janine image
door Janine

25 November 2020

Een vereniging heeft de "lepeltruc" uitgevonden om de politie op een discrete manier te waarschuwen voor gevaar
Advertisement

Elk jaar worden naar schatting 12 miljoen jonge vrouwen gedwongen te trouwen met een man die ze niet hebben uitgekozen. Dit is een wereldwijd probleem dat moeilijk op te lossen is, aangezien het vaak voorkomt op de meest afgelegen plaatsen ter wereld. Ten gunste van deze vrouwen zijn er veel verenigingen die helpen als ze op de hoogte worden gebracht van misbruik, geweld of dwang.

De vereniging Karma Nirvana houdt zich bijvoorbeeld bezig met de vele situaties van gedwongen huwelijken en heeft een manier bedacht om de vrouwelijke slachtoffers in veiligheid te brengen met behulp van een metalen lepel.

via theguardian.com

Advertisement
pxhere

pxhere

De vereniging Karma Nirvana heeft een truc bedacht die vrouwelijke slachtoffers van gedwongen huwelijken op een discrete en veilige manier redt. Het idee ontstond naar aanleiding van een telefoontje naar het hulpnummer van een jonge Pakistaanse vrouw die de telefooncentrale had verteld dat ze op het punt stond overgebracht te worden naar het buitenland, waar ze met een man zou moeten trouwen.

Advertisement
needpix

needpix

De vrijwilliger die de melding ontving, had een idee om te voorkomen dat de jonge vrouw zou vertrekken en haar tegelijkertijd met de politie te laten praten: hij zei dat ze een metalen lepel in haar kleren moest verstoppen, zodat op het vliegveld de metaaldetector alarm zou slaan en het meisje door de politie naar een kamer zou worden gebracht. Hier had hij de beveiliging op haar situatie kunnen wijzen.

Kgbo/Wikimedia

Kgbo/Wikimedia

De truc van de metalen lepel werd vervolgens verspreid op sociale media, om zoveel mogelijk vrouwen te informeren over deze discrete en veilige manier om zichzelf te redden van degenen die hen dwingen te trouwen.

Het idee van de vereniging Karma Nirvana is niet de enige die vrouwen in moeilijkheden met dezelfde kenmerken probeert te helpen: de Britse regering stelt bijvoorbeeld voor om tijdens het telefoontje naar de politie het nummer 55 op de telefoon in te typen, zodat de telefooncentrale begrijpt dat de vrouw aan de lijn zwijgend bevestigt slachtoffer te zijn van misbruik.

Karma Nirvana

Karma Nirvana

Degenen die in deze sectoren werken, weten dat het voor een vrouw die het slachtoffer is van mishandeling niet zo vanzelfsprekend of gemakkelijk is om het initiatief te nemen om haar kwelgeest aan te geven bij de politie. Om deze reden zijn discrete en “stille” methoden vaak het nuttigste wapen dat vrouwen in moeilijkheden helpt.

Advertisement