In 1983 voorspelde Isaac Asimov de wereld van 2019: sommige details zijn ongelooflijk realistisch

Janine image
door Janine

24 November 2020

In 1983 voorspelde Isaac Asimov de wereld van 2019: sommige details zijn ongelooflijk realistisch
Advertisement

Er zijn mensen die in staat zijn om “profetische” visies op de wereld, de mensheid en hun toekomstige ontwikkelingen te geven. We hebben het over al die bijzonder levendige geesten die in totaal “nietsvermoedende” tijden hun mening hebben gegeven over de komende jaren, die het op een merkwaardige - en soms zelfs verontrustende - manier bij het juiste eind hadden, tot wat vervolgens de realiteit werd van wat is gebeurd.

Isaac Asimov was een van hen. De beroemde sciencefictionschrijver voorspelde in het nu verre 1983 letterlijk verschillende aspecten van de wereld van vandaag, die heel dicht bij de werkelijkheid kwamen en in sommige gevallen zelfs overtroffen.

via The Star

Advertisement
Don Giller/Youtube

Don Giller/Youtube

Het behoeft geen betoog dat de werken van een sciencefictionschrijver op zichzelf al voorspellingen over de toekomst zijn. Er zijn echter verhalen die echt te "ver weg" lijken en andere die in de buurt komen van wat er werkelijk zou kunnen gebeuren. Dus toen de Toronto Star de Amerikaanse genaturaliseerde Russische auteur vroeg hoe de wereld er in 2019 uit zou zien, antwoordde Asimov met een nauwkeurigheid die we vandaag als verrassend kunnen omschrijven.

Laten we beginnen met automatisering. Tegenwoordig is dit fenomeen onder ieders ogen: alles - of bijna alles - is geautomatiseerd, of het kan in ieder geval met behulp van een computer of internet. Asimov zei dat "computers de huizen zullen binnendringen, en de groeiende complexiteit van de samenleving zal het onmogelijk maken om zonder technologie te leven".

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Maar dat is nog niet alles, want volgens hem "zullen computers oude banen vervangen door radicaal andere" en "zal de samenleving computervaardigheden moeten hebben om een ​​hightech wereld het hoofd te bieden". Bovendien was de schrijver ervan overtuigd dat we dankzij "visuele communicatie" in staat zouden zijn om met iedereen in contact te komen en snel met elk deel van de wereld in verbinding te komen. Helemaal niet onwerkelijk, vind je ook niet?

Op zijn zachtst gezegd indrukwekkend en profetisch om deze woorden te lezen en te denken dat ze in 1983 werden uitgesproken, toen de technologische ontwikkeling nog niet in de verste verte vergelijkbaar was met die van vandaag. Natuurlijk: traditioneel onderwijs is niet "vervangen" en achterhaald door informatietechnologie, maar deze overwegingen zijn zeker verre van visionair.

Pixabay

Pixabay

Een tweede aspect waarover Asimov zich uitsprak, was dat van de ruimtevaart. "De mens zal de ruimte betreden om daar te blijven", zei hij, en in feite, denkend aan het internationale ruimtestation, dat sinds 2000 continu wordt bewoond door een bemanning van 2 tot 6 astronauten, zat hij er niet ver vanaf. Natuurlijk: misschien was er in 1983 meer optimisme over de toekomst van de ruimte dan vandaag, aangezien mensen volgens de schrijver massaal naar de maan zouden terugkeren en nederzettingen op de satelliet zouden stichten, wat in feite niet gebeurde.

Het is fascinerend en moeilijk en tegelijkertijd is het indrukwekkend om na te denken over hoe de wereld er over 30 of 50 jaar uit zal zien, wat zeker is, is dat de uitbreiding van de mens in de ruimte een thema is dat eindeloze belangstelling en suggesties blijft genereren. Niemand kan weten of we ons op een satelliet of zelfs op een andere planeet kunnen vestigen, maar vooruitgang in deze richting ontbreekt zeker niet. Net zoals er geen gebrek is aan mogelijkheden voor innovatief en steeds intelligenter gebruik van technologie.

Pixabay

Pixabay

Net zoals George Orwell deed met zijn 1984, een jaar dat als bijzonder “futuristisch” werd beschouwd en drager van een nieuwe, verontrustende wereld, had Asimov ook zijn mening over het “verre” 2019. We moeten gewoon aan de toekomst blijven denken, misschien in realistische en haalbare termen, te beginnen met het heden te verbeteren.

Advertisement