Ze werd gepest omdat ze van insecten hield: op 8-jarige leeftijd publiceerde ze al wetenschappelijk onderzoek

Janine image
door Janine

10 December 2020

Ze werd gepest omdat ze van insecten hield: op 8-jarige leeftijd publiceerde ze al wetenschappelijk onderzoek
Advertisement

Soms kunnen kinderen behoorlijk wreed zijn tegen hun leeftijdsgenoten. We beseffen dit elke keer dat we worden geconfronteerd met verhalen over pesten, intimidatie en in de maling nemen vanwege eigenschappen, gewoonten en passies waar duidelijk niet iedereen van gediend is en die door de groep als niet "acceptabel" worden beschouwd.

Net zoals Sophia Spencer is overkomen, een 11-jarig Canadees meisje dat, sinds ze op de basisschool zat, helaas geen moment van rust heeft gehad door haar overmatige passie voor insecten. Dat klopt: Sophia heeft er altijd van gehouden om deze wezens te observeren en te bestuderen, welk insect het ook was, en dit alles werd niet goed ontvangen door haar klasgenoten. Het kleine meisje nam echter wraak.

via NPR

Săn Học Bổng Canada Cùng INDEC/Facebook

Săn Học Bổng Canada Cùng INDEC/Facebook

Sophia's dagelijkse leven, net als dat van veel kinderen en jongeren die worden gepest, was niet gemakkelijk om mee om te gaan en dus, dankzij het standpunt van haar moeder, die in 2016 de wereld vertelde wat er gebeurde, reikte de wetenschappelijke gemeenschap - en in het bijzonder dat van de entomologen - haar een hand en maakte haar de hoofdrolspeelster van iets groots.

Niemand minder dan de Entomological Society of Canada kwam in contact met de kleine insectenliefhebber, die zichtbaarheid gaf aan het verzoek van Sophia's moeder. Sinds die tijd heeft het meisje boeken, hulpmiddelen en publicaties ontvangen die haar zouden kunnen helpen haar passie beter te cultiveren.

Advertisement
Your Morning/Youtube

Your Morning/Youtube

Onder hen was de entomoloog Morgan Jackson degene die het verhaal van Sophia het meest onder de aandacht bracht. Met de hashtag #BugsR4Girls ("insecten zijn voor meisjes") bereikte het verhaal duizenden gebruikers, en Jackson besloot de kleine liefhebber uit te nodigen co-auteur te worden - en dus te publiceren - van een onderzoek naar de relatie tussen sociale media en de insectenwereld.

Zo werd Sophia, toen ze slechts 8 jaar oud was, een naam in de wetenschappelijke gemeenschap, en veel mensen van over de hele wereld hebben haar al hun liefde en steun getoond. “Ik was heel blij - zei ze - het was leuk om andere meisjes insecten te zien bestuderen. Iedereen kan zijn passie volgen, je moet gewoon niet opgeven”.

davizsierra/twitter

davizsierra/twitter

En dit is nog maar het begin van Sophia's jonge "carrière" als entomoloog, dat wetenschappelijk onderzoek was uiteraard nog niet alles. Het meisje is in feite ook de auteur geworden van een geïllustreerd boek, The Bug Girl, gebaseerd op haar waargebeurde verhaal, bedacht en gerealiseerd om veel jonge mensen zoals zij te motiveren om hun passie voor insecten - of meer in het algemeen welke passie dan ook - te volgen zonder je zorgen te maken over wat anderen denken.

Geen twijfel mogelijk: dat van Sophia is een heel mooi en motiverend verhaal. Wat onze passie ook is, het is altijd goed om het te cultiveren en te versterken. Het kan moeilijk zijn, dat is waar, maar het zal het altijd waard zijn.

Amazon

Amazon

Advertisement