“Hij wordt als een meubelstuk": een autistische jongen is afgestudeerd als ingenieur ondanks de voorspellingen van de artsen

Janine image
door Janine

01 Maart 2021

“Hij wordt als een meubelstuk": een autistische jongen is afgestudeerd als ingenieur ondanks de voorspellingen van de artsen
Advertisement

"Hij wordt als een meubelstuk, hij zal uiteindelijk niets kunnen". Dit zijn de woorden die Maria Cecilia Lovera van psychiaters hoorde toen haar zoon Ivan Alejandro Gutierrez in 1997 de diagnose het syndroom van Asperger kreeg. Een zin die kan worden samengevat als de nachtmerrie van elke ouder. Niemand zou graag zien dat plotseling alle rooskleurige vooruitzichten voor een kind verdwijnen, in een praktisch onontkoombare pijn.

Helaas was dit ook het geval voor Mary, die die droevige dagen nooit zal vergeten. Hoewel ze altijd in haar geheugen gegrift zullen blijven, moet gezegd worden dat de toekomst van haar zoon Ivan veel positiever was dan dat ze had verwacht. De reden? Deze Chileense jongen slaagde erin om af te studeren in computertechniek en zijn moeder wilde zijn geluk met de wereld delen, wat bewijst dat psychiaters het destijds heel erg mis hadden.

via El Pais

Advertisement

De onderneming van deze jongen is er echt een die zichtbaarheid en bewondering verdient. Van die trieste en ingrijpende diagnose, waarbij artsen Maria zelfs adviseerden om meer kinderen te krijgen omdat Ivan nooit “normaal” zou zijn, zijn zijn leven en dat van zijn moeder en vader zeker niet gemakkelijk geweest, maar de resultaten gingen veel verder dan alle vreselijke voorspellingen.

Allereerst besloten de ouders van Ivan om hun zoon standaard onderwijs te laten volgen, zonder speciale "aandacht" die teveel op zijn autistische stoornis was gericht. En de keuze bleek perfect te zijn. Maar ook op schoolgebied is de weg voor Ivan en zijn gezin altijd bergop geweest. Veel leraren en ambtenaren keken op de jongen neer, alsof ze de familie koste wat kost wilden overtuigen van zijn abnormaliteit.

Advertisement

Alsof dat nog niet genoeg was, was de jongen ook het slachtoffer van pesten en maakte hij een hele reeks ervaringen mee die er zeker toe bijdroegen dat hij zich onrustig en niet geaccepteerd voelde. Noch hij, noch zijn ouders gaven het echter ooit op totdat Ivan stralend terugkeerde van de universiteit met een prestigieus diploma in zijn handen.

“Het meubelstuk is zojuist teruggekeerd van de universiteit", zei Maria ironisch, toen ze het verhaal van haar zoon en zijn studies vertelde. "Ik ben ongelooflijk emotioneel, het belangrijkste is om altijd alles te blijven geven, want het leven kan veel verrassingen voor ons in petto hebben”, voegde ze eraan toe. Het verhaal van Ivan, voor zijn moeder Maria, kan en moet een belangrijke boodschap van hoop zijn voor al die ouders die kinderen hebben met autismespectrumstoornissen zoals die van Ivan.

Iván Alejandro Gutiérrez/Twitter

Iván Alejandro Gutiérrez/Twitter

Hoewel elk individu met deze aandoeningen verschillend is, wordt er geenszins van uitgegaan dat deze mensen "abnormaal" of op de een of andere manier beperkt zijn. Integendeel: hun vaardigheden zijn vaak bovengemiddeld en met de juiste begeleiding en de juiste inzichten kunnen ze echt veel bereiken. We kunnen Ivan alleen maar feliciteren, er zeker van dat geen enkel kind ooit a priori mag worden bestempeld zoals bij hem is gebeurd.

Advertisement