Moederluipaard helpt haar welpen de weg over te steken: de video is fascinerend

Janine image
door Janine

15 December 2020

Moederluipaard helpt haar welpen de weg over te steken: de video is fascinerend
Advertisement

Het is altijd geweldig om te zien hoe dieren, zelfs de wildste en meest "onverwachte", met hun gedrag in staat zijn om tegelijkertijd iets heel diepgaands en tegelijkertijd liefs over te brengen.

We beseffen het wanneer we het geluk hebben om getuige te zijn van scènes met uitzonderlijke wezens, even kostbaar als bedreigd door menselijke activiteiten en daarom respect en bescherming nodig hebben. De video waarover we je willen vertellen, brengt ons rechtstreeks naar Zuid-Afrika, in het hart van het Kruger National Park, een van de grootste natuurreservaten op het continent. Hier leven de meest karakteristieke dieren van de Afrikaanse savanne, zoals blijkt uit de prachtige luipaarden die de wereld een prachtig stukje gezinsleven hebben gegeven.

via Kruger Sightings/Youtube

Advertisement
Kruger Sightings/Youtube

Kruger Sightings/Youtube

Het maakt niet uit tot welke soort je behoort: het moederinstinct is echt iets universeels en vaak aangeboren. Dus als het erom gaat kleintjes iets belangrijks en vitaals te leren, staat elke moeder in de frontlinie om hen te helpen en te beschermen. Het prachtige exemplaar van de luipaard weet hier alles van toen ze van de ene kant van een weg door het Kruger Park naar de andere moest, met haar welpen.

Een risicovolle onderneming, die de juiste aandacht van de moeder verdiende, vastbeslotener dan ooit om haar jongen te instrueren wat ze moesten doen om te voorkomen dat ze risico's zouden lopen. Eerst keek de katachtige moeder om zich heen om er zeker van te zijn dat er geen gevaar op straat was, en pas toen keerde ze terug naar de rand van de weg om haar twee jongen op te halen.

Advertisement
Kruger Sightings/Youtube

Kruger Sightings/Youtube

Heel voorzichtig liet ze ze oversteken, waarbij ze de auto's en wat er gebeurde goed in de gaten hield. Een van de twee jongen, waarschijnlijk bang, wilde niet naar de andere kant rennen en stopte midden op de weg, zijn moeder dwingend terug te keren om hem aan te sporen door te lopen. Uiteindelijk bereikten ze alle drie de overkant van de weg, veilig en wel.

Kruger Sightings/Youtube

Kruger Sightings/Youtube

Als we naar de scène kijken, kunnen we alleen maar verbaasd zijn. Volgens de medewerkers van het reservaat is het vrij zeldzaam dat een moederluipaard haar jongen met zo'n oversteek confronteert. De reden ligt misschien wel in de behoefte om nieuwe gebieden te verkennen voor het zoeken naar voedsel, en deze prachtige volwassen katachtige had ongetwijfeld veel geduld om ervoor te zorgen dat de twee welpen geen gevaar liepen. Het moederinstinct is echt iets fascinerends, vind je niet?

Advertisement