Er is een prachtige 5.000 jaar oude kristallen dolk gevonden in Spanje: hij had "magische" krachten

Janine image
door Janine

21 Januari 2021

Er is een prachtige 5.000 jaar oude kristallen dolk gevonden in Spanje: hij had "magische" krachten
Advertisement

Als je denkt aan een wapen uit de oudheid, denk je meestal aan stenen voorwerpen, of hoogstens metalen voorwerpen. Zou je ooit geloven dat een prehistorische dolk van kristal kan worden gemaakt? Als het antwoord nee is, heb je het mis, want een aantal onderzoekers in Spanje hebben zich voor zo'n object in al zijn pracht bevonden.

5.000 jaar: het is moeilijk om ons zo'n lange tijd zelfs maar voor te stellen. Toch was dit fascinerende prehistorische wapen, begraven in het megalithische graf van Montelirio sinds minstens 3.000 voor Christus, klaar om de archeologen van de universiteiten van Granada en Sevilla te verbazen en te verwonderen. Klaar om het nader te ontdekken?

via Daily Grail

Advertisement
Miguel Ángel Blanco de la Rubia - Daily Grail

Miguel Ángel Blanco de la Rubia - Daily Grail

Bergkristal: dit is het materiaal dat is gekozen door de bekwame handen die de dolk hebben gesmeed. In feite was zo'n wapen helemaal niet gemakkelijk te beeldhouwen, en het lijkt erop dat in het gebied Montelirio - niet ver van Sevilla - een verrassende hoeveelheid instrumenten is geconcentreerd die met deze grondstof zijn gemaakt. In feite hebben experts tientallen pijlpunten en andere objecten gevonden die worden gebruikt om wapens te maken, allemaal rigoureus gemaakt van kristal.

Advertisement
researchgate.net

researchgate.net

Het is geen zeldzaam oud materiaal op het Iberisch schiereiland, maar deze specifieke dolk is een uitzondering omdat er geen locaties van kristalextracties in de buurt zijn. Juist deze eigenaardigheid heeft geleerden ertoe gebracht te concluderen dat de objecten van Montelirio mogelijk van ver zijn gekocht, misschien bestemd voor prominente figuren uit de samenleving van die tijd.

irisharchaeology.ie/Facebook

irisharchaeology.ie/Facebook

"Elite" -wapens dus, over wiens doel nog veel vragen zijn. Volgens sommige studies symboliseerde het bergkristal vitaliteit, buitenaardse krachten en de relatie met de voorouders. Een echt magisch materiaal, wat deze dolk tot een soort bijzonder object maakt, nog boeiender vergeleken met de periode waarin hij werd vervaardigd. Dit soort ontdekkingen kan ons echt unieke suggesties geven, vind je niet?

Advertisement