Er is een prachtige 5.000 jaar oude kristallen dolk gevonden in Spanje: hij had "magische" krachten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Er is een prachtige 5.000 jaar oude…
20 foto's van elegante en gigantische Maine Coon-katten waardoor we ons allemaal een beetje kleiner voelen 21 grappige foto's laten perfect zien hoe katten de grootste vierpotige schurken zijn

Er is een prachtige 5.000 jaar oude kristallen dolk gevonden in Spanje: hij had "magische" krachten

Door Janine
4.441
Advertisement

Als je denkt aan een wapen uit de oudheid, denk je meestal aan stenen voorwerpen, of hoogstens metalen voorwerpen. Zou je ooit geloven dat een prehistorische dolk van kristal kan worden gemaakt? Als het antwoord nee is, heb je het mis, want een aantal onderzoekers in Spanje hebben zich voor zo'n object in al zijn pracht bevonden.

5.000 jaar: het is moeilijk om ons zo'n lange tijd zelfs maar voor te stellen. Toch was dit fascinerende prehistorische wapen, begraven in het megalithische graf van Montelirio sinds minstens 3.000 voor Christus, klaar om de archeologen van de universiteiten van Granada en Sevilla te verbazen en te verwonderen. Klaar om het nader te ontdekken?

Bergkristal: dit is het materiaal dat is gekozen door de bekwame handen die de dolk hebben gesmeed. In feite was zo'n wapen helemaal niet gemakkelijk te beeldhouwen, en het lijkt erop dat in het gebied Montelirio - niet ver van Sevilla - een verrassende hoeveelheid instrumenten is geconcentreerd die met deze grondstof zijn gemaakt. In feite hebben experts tientallen pijlpunten en andere objecten gevonden die worden gebruikt om wapens te maken, allemaal rigoureus gemaakt van kristal.

Het is geen zeldzaam oud materiaal op het Iberisch schiereiland, maar deze specifieke dolk is een uitzondering omdat er geen locaties van kristalextracties in de buurt zijn. Juist deze eigenaardigheid heeft geleerden ertoe gebracht te concluderen dat de objecten van Montelirio mogelijk van ver zijn gekocht, misschien bestemd voor prominente figuren uit de samenleving van die tijd.

Advertisement

"Elite" -wapens dus, over wiens doel nog veel vragen zijn. Volgens sommige studies symboliseerde het bergkristal vitaliteit, buitenaardse krachten en de relatie met de voorouders. Een echt magisch materiaal, wat deze dolk tot een soort bijzonder object maakt, nog boeiender vergeleken met de periode waarin hij werd vervaardigd. Dit soort ontdekkingen kan ons echt unieke suggesties geven, vind je niet?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt