Rennende man of hond? Deze optische illusie kan ons veel vertellen over onze gemoedstoestand - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Rennende man of hond? Deze optische…
16 leerlingen die creatieve antwoorden gaven die de docent aan het lachen maakten 15 afbeeldingen die goed zijn voor de ogen omdat ze laten zien dat perfectie bestaat

Rennende man of hond? Deze optische illusie kan ons veel vertellen over onze gemoedstoestand

Door Janine
2.655
Advertisement

Wie is er nooit het slachtoffer geweest van een optische illusie? Het is geen kwestie van slechte cognitieve vaardigheden, noch van verwarring: soms ontcijfert ons brein simpelweg niet precies wat er zich voor onze ogen bevindt, waardoor we een perceptie terugkrijgen die ver verwijderd is van wat de werkelijkheid is, vervormd en bedrieglijk.

En het is ongetwijfeld leuk om onszelf te testen met spelletjes, afbeeldingen en situaties die ons, al is het maar voor een paar ogenblikken, kunnen doen twijfelen aan de ware aard van de scènes die we bekijken. Wat we je gaan presenteren is een van de vele voorbeelden, en het is een beeld dat, zoals vaak gebeurt in deze gevallen, erin is geslaagd om gebruikers te "verdelen" over de echte "identiteit". Klaar om jezelf te testen?

We bevinden ons in een winterse, besneeuwde en natuurlijke context. Tussen de wit besneeuwde bomen en struiken bevindt zich een ongedefinieerde figuur. Wat is het precies? Dit is de vraag die veel mensen zichzelf hebben gesteld bij het observeren van de scène. En het is precies hier dat sociale gebruikers verdeeld zijn.

Wat zie je daar? Komt er een zwarte poedel op ons af of een man die je van de achterkant ziet rennen met een rugzak op zijn rug?

Er waren nogal wat mensen die door deze foto in de war raakten. In feite komt wat we denken te zien niet altijd overeen met wat de afbeelding werkelijk laat zien. En misschien is dit precies waar de aantrekkingskracht van dergelijke optische illusies ligt. Op deze momenten moeten we echt een paar seconden pauzeren om na te denken over waar we naar kijken, om onze hersenen de tijd te geven die ze nodig hebben om alles te ontcijferen.

Aan de reacties van gebruikers te zien waren de mensen erg verdeeld over de antwoorden. Er zijn mensen die er niet in slagen er een man in te zien en mensen die zweren dat er geen hond te bekennen is.

Wat is de waarheid? Voor velen lijkt het misschien vanzelfsprekend: de afbeelding toont een zwarte poedel die op ons afkomt. Wat het hoofd van de persoon lijkt te zijn, is eigenlijk de staart van de hond, terwijl de snuit kan worden aangezien voor de rugzak op de schouders van de man. Als je echter denkt dat dit vanzelfsprekend was, wacht dan tot je het zegt, want velen zagen de man de eerste keer en zwoeren niets anders te zien.

Een volwaardige optische illusie dus. Maar er is meer. Naast de figuren die mensen op de foto zien, hebben de verschillende interpretaties ook een wetenschappelijke kant. Psycholoog Lee Chambers stelde vol vertrouwen dat verschillende percepties boekdelen kunnen spreken over iemands toestand.

De man die rent en daarom op de een of andere manier ontsnapt, zou in verband kunnen worden gebracht met een staat van angst van de toeschouwer, die zich op de een of andere manier opgejaagd, achtervolgd en bedreigd voelt. Het behoeft geen betoog dat pessimisme en gebrek aan vertrouwen in anderen gevoelens zijn die verband houden met deze visie. Als je keuze daarentegen op de hond was gericht, zouden volgens de psycholoog tegengestelde gevoelens de overhand hebben, dat wil zeggen meer gericht op kalmte, vertrouwen in anderen, optimisme en de neiging om nieuwigheden te verwelkomen en wie naar ons toe komt.

Wat vind jij? Wat heb je op de afbeelding gezien? Laat het ons weten in de comments.​ 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt