Student vindt een "gouden snaai” die een 185 miljoen jaar oud zeedier verbergt

Janine image
door Janine

07 Maart 2021

Student vindt een "gouden snaai” die een 185 miljoen jaar oud zeedier verbergt
Advertisement

Hoe ontstaan passies? Misschien toevallig: je begint te denken dat iets buitengewoon interessant is en blijft dat vuurtje opstoken; of we erven het van iemand: van een ouder, een familielid, een vriend die ons heeft laten delen in zijn passie. Aaron Smith weet niet zeker waar zijn passie voor fossielen vandaan komt, maar hij is ze jarenlang blijven verzamelen en de zee aan het verkennen in de hoop schatten te kunnen vinden. Hij heeft er meerdere gevonden, maar hij is bijzonder trots op een van hen: het is een grote "gouden snaai” die een heel oud fossiel erin verbergt.

via archaeology-world.com

Advertisement
yorkshire.fossil/instagram

yorkshire.fossil/instagram

Aaron is begin twintig, studeert geneeskunde en heeft in zijn leven verschillende fossielen gevonden op de stranden van Whitby, in Yorkshire. Deze overtreft echter alle andere: de jongen vond een fossiel in Sandsend Beach ingesloten in wat op het eerste gezicht een grote gouden snaai leek. Het is eigenlijk een steen bedekt met ijzerpyriet - ook wel “het goud der dwazen” genoemd - die het materiaal kan laten glanzen als het wordt gepolijst.

Advertisement
yorkshire.fossil/instagram

yorkshire.fossil/instagram

De jongen zegt dat je meestal niets vindt, maar zo nu en dan, met een beetje geluk, iets uiterst zeldzaams, zoals in dit geval. Je moet gewoon geduld hebben, opletten en blijven zoeken. Het is buitengewoon opwindend en voldoening gevend voor Aaron om na maanden zoeken een fossiel te vinden. Nadat hij de steen had gepolijst en geopend, vond hij binnenin fossielen van een koppotig wezen met een spiraalvorm. De bekendste koppotigen tegenwoordig zijn de inktvis en de octopus. Volgens de jongen zou het fossiel een voorwerp kunnen zijn uit de Vroeg-Jura-periode en daarom zou het fossiel kunnen dateren van ongeveer 185 miljoen jaar geleden.

yorkshire.fossil/instagram

Gouden Snaai-balletjes met een binnenkern komen vaker voor dan je denkt en het is niet ongebruikelijk om een ​​van deze wonderen langs de kust van Yorkshire tegen te komen. Zijn er nog meer schatten die wachten om gevonden te worden? Volgens Aaron zeker wel en op Instagram - op zijn pagina "yorkshire.fossils" laat hij ons foto's en video's zien van zijn bevindingen.

Advertisement