x
Filmster en wetenschapper: Hedy Lamarr,…
Octopussen ervaren zowel fysieke pijn als emotioneel lijden: een studie onthult hun “gevoelens” Spectaculaire architectuur: 18 voorbeelden van gebouwen die we nooit moe worden te bewonderen

Filmster en wetenschapper: Hedy Lamarr, de “mooiste vrouw ter wereld”, heeft bijgedragen aan de uitvinding van wifi

31 Maart 2021 • Door Janine
1.986
Advertisement

De vrouw die als "de mooiste ter wereld" werd beschouwd, werd geboren in 1914: een vrouw die op de grote schermen verscheen en duizenden toeschouwers betoverde, en een vrouw aan wie we de uitvinding van wifi te danken hebben. Hedy Lamarr heeft haar benijdenswaardige schoonheid nooit een limiet laten zijn en heeft dankzij haar intelligentie bijgedragen aan technologische vooruitgang. Het verhaal van Hedy is echter niet zo duidelijk als het lijkt: de vrouw werd vaak onderschat en haar wetenschappelijke talenten werden verwaarloosd. We vertellen je haar verhaal.


Hedy Lamarr, artiestennaam van Hedwig Eva Maria Kiesler, werd geboren in Wenen in een familie van joodse afkomst. Vanaf haar jeugd viel Hedy op door haar intelligentie en haar ongelooflijke schoonheid: twee kwaliteiten die ze altijd probeerde te combineren. Hedy schreef zich in op de technische school, waar ze later mee stopte. Ze begon haar carrière al snel in de filmwereld en in de jaren dertig werd ze door regisseur Max Reinhardt geselecteerd voor enkele audities voor zijn komedie. Hedy verwierf populariteit met haar hoofdrol in de film "Extase", een dramatische en sensuele speelfilm, die haar onmiddellijk bekend maakte in Europa en de Verenigde Staten. Ze werkte samen met vele sterren in Hollywood en werd een diva in de filmwereld.

Ondanks de toenemende bekendheid en de vele gemaakte films, was Hedy nooit helemaal tevreden, dus besloot ze de bioscoop vaarwel te zeggen om plaats te maken voor haar passie: uitvinden. De kleren als diva leken haar niet perfect te passen: ze gooide ze weg om die van een wetenschapper te dragen. Ze experimenteerde, behaalde successen en mislukkingen, maar hield nooit op met het nastreven van haar liefde voor de wetenschap. In feite was Hedy verantwoordelijk voor de uitvinding van de transmissietechniek die bekend staat als frequency-hopping spread spectrum, die nu wordt gebruikt in mobiele telefonie en draadloze netwerken: samen met de componist George Antheil ontwikkelde ze een communicatiesysteem op basis van de productie en variatie op regelmatige intervallen van 88 radiofrequenties. Het was daarom mogelijk om de informatie identiek te ontvangen aan hoe deze was verzonden en de frequenties konden worden gewijzigd, waardoor het onmogelijk werd om ze te onderscheppen.

Advertisement

Een verhaal met een bittere nasmaak, dat van Hedy, die pas later een herkansing kreeg. Hoewel de vrouw in feite de filmwereld had verlaten en zich volledig aan de wetenschap had gewijd, werd haar uitvinding pas eind jaren ’90 erkend, toen ze de Kaplan-medaille ontving. In 1942 kregen George en Hedy het patent, maar de Inventor's Council accepteerde geen oorlogsapparaat "uitgevonden door een filmster", bovendien Oostenrijks, dus de uitvinding werd lange tijd vergeten. Wist je dat de technologie waarmee we tegenwoordig verschillende technologische apparaten kunnen gebruiken, aan haar te danken is?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt