De uitgevers weigerden het boek te publiceren omdat het "ongemakkelijk" was: 30 jaar later veroverde het het verdiende succes

Janine image
door Janine

24 April 2021

De uitgevers weigerden het boek te publiceren omdat het "ongemakkelijk" was: 30 jaar later veroverde het het verdiende succes
Advertisement

Goliarda Sapienza was een moedige, originele, buitensporige, onconventionele schrijfster, een liefhebster van risico en vrijheid. Al deze eigenschappen van haar persoonlijkheid zijn de redenen waarom haar belangrijkste werk lange tijd werd verwaarloosd en dezelfde redenen waarom het jaren later werd herontdekt en gewaardeerd. Een excentrieke en levendige persoonlijkheid, die Goliarda volledig weerspiegelt in het boek “De kunst van het genot”, het onderwerp van veel kritiek en controversiële gebeurtenissen.

via https://www.einaudi.it/catalog...

Advertisement
Unknown author/Wikipedia

Unknown author/Wikipedia

Goliarda Sapienza werd geboren in Catania, op Sicilië, in 1924 en had ongeveer 10 jaar nodig om een ​​boek te schrijven dat als te "ongemakkelijk" werd beschouwd: ze begon in 1967 en eindigde in 1976, maar de kwestie van de publicatie begon vele jaren later. Bijna twintig jaar bleef het een droom, en pas in 1994 werd slechts een deel gepubliceerd. Het boek - dat het verhaal vertelt van een sterke, onafhankelijke, vrije en soms gewetenloze vrouwelijke protagonist - werd te experimenteel en immoreel geacht om een ​​volledige editie te verdienen. Of misschien was het destijds te immoreel voor Italië. Na veel weigeringen door de uitgevers, was het Angelo Pellegrino, de echtgenoot van de vrouw, die het in 1998 op eigen kosten postuum en in een beperkt aantal exemplaren liet publiceren. Destijds kreeg het nooit echte erkenning, pas nadat het in 2005 in het Frans was vertaald, behaalde het het welverdiende succes en werd het in meerdere talen vertaald.

Advertisement
Not the actual photo/Janko Ferlic Unsplash

Not the actual photo/Janko Ferlic Unsplash

Een vreemd verhaal, dat van de publicatie van het boek - dat al bijna 30 jaar in de schaduw is gebleven - een spiegel van wat er op de pagina's wordt verteld. De vreugde die in de titel wordt genoemd, is de vreugde die de hoofdrolspeelster Modesta voelde, voortdurend bewogen door haar honger naar vrijheid en kennis. Geboren in armoede, weet ze dankzij haar nieuwsgierigheid, haar intelligentie en haar slimheid een machtspositie te bereiken. Het boek doorbreekt daarmee alle taboes en sociale conventies over de figuur en rol van de vrouw, die wordt voorgesteld als onafhankelijk, autonoom, brutaal en nieuwsgierig. Het is moeilijk om deze complexe roman in één genre te omschrijven en te classificeren: De kunst van het genot is deels een autobiografisch boek, het is een roman over avontuur en opleiding, met romantische, politieke en historische verwijzingen. En Goliarda Sapienza is een schrijfster die met grote vertraging werd ontdekt, maar die uiteindelijk de erkenning kreeg die ze verdiende. Kende je haar verhaal?

Advertisement