Hij doet de vaderschapstest en ontdekt dat de baby de zoon is van zijn nooit geboren tweelingbroer: het is een menselijk chimerisme

Janine image
door Janine

06 April 2021

Hij doet de vaderschapstest en ontdekt dat de baby de zoon is van zijn nooit geboren tweelingbroer: het is een menselijk chimerisme
Advertisement

Het leek op een zwangerschap zoals vele anderen, degene die in juni 2014 een baby uit Washington ter wereld zag komen. Zwangerschap, bevalling en uiteraard routineonderzoeken: net toen het erop aankwam de baby aan de rituele tests te onderwerpen, zorgde een detail ervoor dat elke ouder perplex zou doen staan.

De bloedtesten brachten namelijk een discrepantie aan het licht tussen de bloedgroepen van de ouders en het kind, wat de vader ertoe bracht een vaderschapstest te doen. Het resultaat? Hij was niet de vader van de baby. Als je echter denkt aan een geval van ontrouw of een medische fout, heb je het mis, omdat de man feitelijk de genen van een andere persoon droeg - zijn ongeboren tweelingbroer. Een ongelooflijk geval van genetisch chimerisme.

via Journal of Assisted Reproduction and Genetics

Advertisement
Bridget Coila/Flickr - Not the actual photo

Bridget Coila/Flickr - Not the actual photo

Als je in de war bent, weet dan dat je niet de enige bent. Maar laten we proberen het te verduidelijken. De vader van het kind was zonder het te weten een menselijk chimerisme, dat wil zeggen een persoon die, in de genetische samenstelling van zijn lichaam, cellen van verschillende oorsprong draagt ​​en genetisch te onderscheiden is. Echte en juiste "sets" van verschillend DNA, die ervoor zorgden dat het kind genen had die niet kunnen worden gekoppeld aan die van de vader.

En ongelooflijk genoeg, was de tweede genetische lijn, die werd overgedragen op de pasgeborene, precies die van de tweelingbroer die zijn moeder (de grootmoeder van de baby) tijdens de vroege zwangerschap had verloren. Volgens wat de artsen hebben verduidelijkt, heeft de man uit Washington, gedurende de negen maanden die hij in de baarmoeder van zijn moeder doorbracht, het DNA van zijn ongeboren broer in zijn voortplantingscellen opgenomen, waardoor een ongelooflijke "mix" tot leven kwam. Daarom zou de "echte" vader van de baby de oom zijn.

Advertisement
Pixy - Not the actual photo

Pixy - Not the actual photo

Alles werd ontdekt zonder dat de vader of moeder zich bewust was van deze eigenschap van de man. Vóór de zwangerschap hadden de twee specifieke vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, en even dachten ze zelfs dat het gedoneerde sperma door een of andere fout gemengd of verward zou kunnen zijn. Dat was niet zo: de werkelijkheid vertelde iets veel verrassenders.

Een beetje als een chimaera, een legendarisch monster uit de Griekse mythologie, beschreven als een wezen met een geitenlichaam, een drakenstaart en een leeuwenkop, belichaamt deze vader meerdere identiteiten en is hij genetisch gezien de "oom" van zijn eigen zoon geworden. Een werkelijk verbazingwekkend geval die natuurlijk veel aandacht heeft gegenereerd op medisch gebied, het onderwerp is geworden van specifieke onderzoeken en de onderzoekers zelf verbijsterd heeft achtergelaten. Ondanks zijn eigenaardigheid was het geen op zichzelf staande gebeurtenis: in het verleden hebben zich al andere episodes van chimerisme voorgedaan, zowel door vaders als door moeders.

Gugatchitchinadze/Wikimedia - Not the actual photo

Gugatchitchinadze/Wikimedia - Not the actual photo

Het echtpaar uit Washington beviel na dit eerste kind van een tweede kind, wat zich deze keer heeft gemanifesteerd als het ware genetische kind. Deskundigen beweren dat er veel meer van dergelijke gevallen kunnen zijn dan je denkt en wie weet hoeveel meer "niet-ouders" er met de komst van steeds toegankelijkere DNA-tests kunnen zijn...

Advertisement