Honderden zeedieren verenigen zich in lange ketens en blokkeren de reactoren van een kerncentrale

Janine image
door Janine

23 April 2021

Honderden zeedieren verenigen zich in lange ketens en blokkeren de reactoren van een kerncentrale
Advertisement

Zou een klein, gelatineus, bijna doorzichtig zeedier twee kernreactoren van 950 megawatt kunnen blokkeren, met economische verliezen van miljoenen dollars tot gevolg? Als het je onmogelijk lijkt, heb je het mis, want dit is precies wat er gebeurt in Zuid-Korea, bij de energiecentrale Hanul, in het centraal-oostelijke deel van het land.

Voor de tweede keer in minder dan drie weken tijd zijn reactoren 1 en 2 van de centrale geblokkeerd. Geen pech, geen ongeluk: ze werden tegengehouden door salpas, mariene organismen die lijken op kwallen waarvan we nog maar weinig weten, maar die blijkbaar in staat zijn tot opmerkelijke "krachtmetingen”.

via Bloomberg

Oregon Department of Fish & Wildlife/Wikimedia - Not the actual photo

Oregon Department of Fish & Wildlife/Wikimedia - Not the actual photo

Ze zijn minder dan 10 centimeter groot en het is in eerste instantie moeilijk te geloven dat ze zoveel problemen veroorzaken voor de kernreactoren in Zuid-Korea. Toch hebben de salpas (Salpida), planktonorganismen die geclassificeerd zijn als manteldieren, het buitengewone vermogen om zichzelf te “klonen” en zich te verenigen in honderden genetisch identieke exemplaren die meterslange ketens vormen, vergelijkbaar met fascinerende kristallen objecten die in de diepten van de zee drijven.

Advertisement
Peter Southwood/Wikimedia - Not the actual photo

Peter Southwood/Wikimedia - Not the actual photo

In feite moet worden toegegeven dat het, bij het observeren van de beelden die hen afbeelden, werkelijk intrigerende wezens zijn, gehuld in een aura van mysterie en zeker in staat om de aandacht te trekken. De kerncentrale in kwestie werd letterlijk overspoeld door deze dieren, die in de koelwatersystemen van de reactoren glipten en deze verstopten. Het behoeft geen betoog dat de autoriteiten die verantwoordelijk waren voor de controle van de centrale, gedwongen waren de installatie te blokkeren, die zonder adequate temperatuurregeling op ernstige problemen had kunnen stuiten.

IAEA Imagebank/Wikimedia

IAEA Imagebank/Wikimedia

Hoewel salpas een vrij bekende aanwezigheid zijn - ze zijn een van de voedselbronnen voor zeeschildpadden, die ze vanwege hun uiterlijk helaas kunnen verwarren met plasticresten - kwamen ze eind maart niet eerder in zulke grote hoeveelheden aan. In feite is de periode waarin de lange ketens van deze wezens verschijnen meestal juni. In het voorjaar van 2021 vond echter een heuse invasie plaats: de oorzaak ligt volgens experts bij warmere stromingen dan in voorgaande jaren.

Lars Plougmann/Wikimedia - Not the actual photo

Lars Plougmann/Wikimedia - Not the actual photo

In de tussentijd zou het Zuid-Koreaanse energiesysteem volgens schattingen ongeveer 21,8 miljoen dollar hebben betaald voor dit fenomeen, aangezien het Aziatische land voor de blokkade van de reactoren zijn toevlucht moest nemen tot andere bronnen dan kernenergie.

Kortom: een groot probleem voor de lokale economie, waarop we met alle mogelijke middelen proberen in te grijpen, ook al vrezen we dat het steeds vaker zal voorkomen. Soms lijkt het erop dat de natuur besluit om een ​​einde te maken aan menselijke activiteiten, met ongebruikelijke en ondenkbare middelen.

Advertisement