Hoe hebben de oude Egyptenaren de zware stenen blokken verplaatst? Het detail van een muurschildering suggereert het - Curioctopus.nl
x
Hoe hebben de oude Egyptenaren de zware…
Hij woont al meer dan 20 jaar in een huis dat niet van hem is en heeft nooit betaald: hij is er altijd in geslaagd om uitzetting te voorkomen Een moment voor de catastrofe: 20 perfect getimede foto's waarop alles lijkt te zijn gestopt

Hoe hebben de oude Egyptenaren de zware stenen blokken verplaatst? Het detail van een muurschildering suggereert het

04 Mei 2021 • Door Janine
10.272
Advertisement

Hoe tilden en vervoerden de oude Egyptenaren die enorme blokken die werden gebruikt voor de bouw van de piramides? Het is een vraag die ons al millennia lang bezighoudt, aangezien het moeilijk te begrijpen is hoe ze in staat waren om de beroemde piramides te bouwen; geleerden hebben altijd een overtuigende verklaring gezocht. Het detail van een muurschildering lijkt enkele aanwijzingen te onthullen en juist op basis van dat laatste zijn er diepgaande studies uitgevoerd.

De oude Egyptenaren zouden de enorme stenen blokken langs de woestijn hebben kunnen verplaatsen door het zand nat te maken dat zich voor een apparaat bevond dat was gebouwd om zware voorwerpen te trekken. Natuurkundigen van de Universiteit van Amsterdam hebben zeer oude aanwijzingen van de Egyptenaren zelf onderzocht, en één in het bijzonder lijkt de beroemde vraag te beantwoorden. In de oude tombe van Djehutihotep, van rond 1900 voor Christus, bevindt zich een muurschildering die 172 mannen afbeeldt die een enorm standbeeld slepen met behulp van een systeem van touwen die aan een slee zijn bevestigd. Tot nu toe niets nieuws, maar als je goed kijkt, zie je op de tekening een persoon voorop de slee staan ​​en water op het zand gieten. De geleerden deden verder onderzoek en ontdekten dat het bevochtigen van het zand voor het apparaat de wrijving vermindert en het gemakkelijker maakt om de blokken te vervoeren.

Aanvankelijk dacht men dat het gieten van water een ceremoniële handeling was, maar egyptologen stopten niet bij een eerste indruk en bouwden miniatuursleeën om het afgebeelde mechanisme beter te begrijpen. Ze experimenteerden met het slepen van zware voorwerpen over het zand. Het droge zand kostte veel moeite, omdat er zich klonten voor de sleden vormden. Met nat zand konden de sleden echter veel gemakkelijker over het oppervlak glijden. Wetenschappers hebben een verklaring gegeven: water slaat bruggen tussen de zandkorrels waardoor ze aan elkaar blijven kleven. Door het zand te bevochtigen kan de wrijving en fysieke inspanning die nodig zijn om de operatie te voltooien, worden verminderd.

Advertisement

Het transport van zware blokken langs het zand vereiste een perfecte balans: te nat zand, maar ook zand dat te droog was, maakte het transport moeilijk en vermoeiend. De benodigde hoeveelheid water is afhankelijk, en was afhankelijk, van het type zand, maar over het algemeen ligt de ideale hoeveelheid tussen 2% en 5% van het zandvolume. De resultaten van deze analyses en experimenten helpen bij het beantwoorden van een van de oudste historische mysteries. De methode om de bouw van de piramides te voltooien bestond, en de Egyptenaren hadden die gevonden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt