Hoe zagen alledaagse voorwerpen er in het verleden uit? 15 foto's laten het ons zien - Curioctopus.nl
x
Hoe zagen alledaagse voorwerpen er in…
Ze ontvoeren een kat maar geven hem dan terug aan de eigenaar: hij at te veel 15 maanden gevangen op een onbewoond eiland: het verhaal van de 6 tieners die de schipbreuk hebben overleefd

Hoe zagen alledaagse voorwerpen er in het verleden uit? 15 foto's laten het ons zien

09 Mei 2021 • Door Janine
9.308
Advertisement

Hoe zagen sommige objecten er in het verleden uit? Ze hadden een heel ander aspect dan we tegenwoordig gewend zijn. Hoewel sommige voorwerpen nog steeds op grote schaal worden gebruikt, heeft de technologische vooruitgang hun uiterlijk veranderd en - in veel gevallen - hun functie verbeterd. De stofzuiger is niet langer een omvangrijk en zwaar stuk gereedschap: er zijn tegenwoordig robots die zelfstandig bewegen. De waterkoker is elektrisch geworden en kan het water in een paar seconden verwarmen. De hoge bi is vervangen door de moderne fiets, waarbij beide wielen even groot zijn. We hebben 15 foto's geselecteerd die laten zien hoe anders de objecten die we dagelijks of bijna dagelijks gebruiken, in het verleden waren.

1. De waterkoker.

Oude ketels waren meestal gemaakt van koper en waren erg zwaar. Tegenwoordig zijn deze, dankzij technologische vooruitgang, elektrisch en brengen ze in korte tijd het water aan de kook.

2. Het strijkijzer.

Het oude zware strijkijzer: heb je er ooit een in het echt gezien?

Advertisement

3. De fiets.

De linker is een hoge bi: de voorloper van de moderne fiets. De hoge bi had een groot voorwiel, waaraan de pedalen zaten, en een klein achterwiel. Tegenwoordig vinden we het moeilijk voor te stellen hoe lastig het zou kunnen zijn om met dat voertuig te rijden.

4. De douche.

5. Het fototoestel.

foto: wikipedia

De voorloper van de camera.

Advertisement

6. De wasautomaat.

Wist je dat de eerste soorten wasmachines tussen 1765 en 1767 werden ontwikkeld? De intentie, die voor ons vandaag bijna vanzelfsprekend was, was om een actie te kunnen mechaniseren die tot dan toe altijd handmatig werd uitgevoerd.

7. De naaimachine.

De naaimachine aan de linkerkant staat misschien nog steeds in het huis van onze grootouders.

Advertisement

8. De wandelwagen.

9. De rekenmachine.

Advertisement

10. De radio.

Hoevelen hebben thuis een radio? Is het een hulpmiddel dat niet meer wordt gebruikt of is het gebruik ervan nu nauw verbonden met het digitale?

11. De koffiepot.

12. De stofzuiger.

Stofzuigers zijn in de loop van de tijd en net als andere objecten enorm geëvolueerd: ze zijn kleiner en lichter geworden. Tegenwoordig zijn er draadloze kleine robots.

13. De tractor.

14. Het toilet.

foto: wikipedia

De toiletten, zoals we die nu kennen, hebben niet altijd bestaan: het instrument dat is aangesloten op een afvoerleiding met een sifon gevuld met water is iets dat in het verleden niet bestond.

15. De keukenweegschaal.

Heb je het geluk gehad om de objecten die onze voorouders gebruikten in het echt te zien en te kunnen aanraken?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt