Het wasbare en herbruikbare toiletpapier komt eraan: een ecologische uitvinding die de meningen verdeelt - Curioctopus.nl
x
Het wasbare en herbruikbare toiletpapier…
Niet alleen alcohol: ontdek andere voedingsmiddelen en gewoonten waarmee je je lever kunt beschadigen

Het wasbare en herbruikbare toiletpapier komt eraan: een ecologische uitvinding die de meningen verdeelt

23 Mei 2021 • Door Janine
8.737
Advertisement

Het verlengen van de levenscyclus van producten, met als doel het milieu te beschermen, is onderhand een noodzaak geworden. Om deze reden wordt aandacht besteed aan het beperken van het gebruik van schadelijke materialen en het vermijden van verspilling van basisbehoeften. De uitvinding waarover we het vandaag met je willen hebben, is door toeval en noodzaak ontstaan, maar is een echte trend geworden die discussie oproept.

Het idee in kwestie komt van een moeder - Eloise Marsh - die, toen ze naar verschillende supermarkten ging, geen toiletpapier kon vinden omdat de voorraad op was. Gedreven door noodzaak gebruikte ze een wasbare en herbruikbare doek. Maar hoe wordt het vanuit praktisch oogpunt gebruikt? Na gebruik, zoals je zou doen met het toiletpapier dat je in supermarkten vindt, leg je het in een bakje in afwachting tot het gewassen wordt. Of je schudt het in het toilet uit, wast het in een speciale kuip - die dan niet gebruikt mag worden om andere voorwerpen of kleding schoon te maken - en eenmaal met de hand gereinigd kun je het in de wasmachine doen, apart van de rest van het wasgoed, en je kunt het desinfecteren op een bio-ecologische manier. De methode voor het reinigen van de rol is dus dezelfde als voor het reinigen van katoenen luiers.

Kortom, de herbruikbare doek vervangt toiletpapier volledig en biedt een voordelig en ecologisch alternatief. Vanuit de behoefte van deze moeder om het hoofd te bieden aan een noodsituatie, zijn verschillende fabrikanten begonnen het op de markt te brengen en het oorspronkelijke idee te perfectioneren: nu zijn er zachte en comfortabele rollen in zachte, kleurrijke doeken. Ze zijn zowel in de vorm van rollen als in de vorm van kleine vierkantjes te vinden die in een mand liggen, wachtend om te worden gebruikt.

Advertisement

Hoewel de uitvinding zeker duurzaam en ecologisch is, stonden veel mensen perplex. Is het echt een hygiënische oplossing? Het idee om het schoon te maken en alle vuile doeken in een badkuip of wasmand te verzamelen tot het moment van wassen, maakte internetgebruikers niet enthousiast. Het zal noodzakelijk zijn om veel bleekmiddel, veel zeep en wasverzachter en veel water te gebruiken: is herbruikbaar toiletpapier echt goedkoop en duurzaam? En als je gasten in huis hebt, wat doe je dan?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt