"Ik was er niet klaar voor om weer aan het werk te gaan": een uitgeputte moeder legt uit waarom 3 maanden zwangerschapsverlof niet genoeg zijn

Janine image
door Janine

30 Mei 2021

"Ik was er niet klaar voor om weer aan het werk te gaan": een uitgeputte moeder legt uit waarom 3 maanden zwangerschapsverlof niet genoeg zijn
Advertisement

Het krijgen van een baby is niet eenvoudig, en niet alleen vanuit emotioneel oogpunt: de vrouw moet noodzakelijkerwijs gedurende een bepaalde periode rusten, zonder inspanningen te doen en zonder onderhevig te zijn aan stress. Rust met het moederschap combineren is niet gemakkelijk: hoe zorg je voor een pasgeboren baby en word je niet moe? Maar dat is nog niet alles: na een korte tijd moeten werkende moeders ook weer aan het werk gaan en moeten ze leren om het gezinsleven en het werk te combineren. Werkgevers hebben hierin een grote verantwoordelijkheid: hun werknemers min of meer lang en betaald verlof te geven. Maar hoe lang duurt dit verlof? Hoe lang kan een vrouw thuis blijven om uit te rusten en voor een pasgeboren baby zorgen?

via Rachel Larsen/Linkedin

Advertisement
Rachael Larsen/Linkedin

Rachael Larsen/Linkedin

Wat betreft zwangerschapsverlof heeft elk land zijn eigen regels en een vrouw vertelde - in een bericht op Linkedin - haar verhaal. Rachael Larsen is een jonge Amerikaanse werkende vrouw die moeder is van twee kinderen. Toen ze beviel van haar tweede dochter, had ze recht op 12 weken moederschap, zoals vereist door de wetten van het land. Is 12 weken, en dus 3 maanden, lang genoeg voor een vrouw om uit te rusten en voor een pasgeborene te zorgen? De vrouw deelde haar gedachte: 3 maanden is te kort.

Rachel vertelde haar verhaal over dat ze drie maanden na de bevalling weer aan het werk was gegaan: ze deelde een foto van zichzelf in tranen op haar eerste dag. De vrouw, die bedrijfsdirecteur is van een onderwijsbedrijf, schreef dat "de schaamte om een ​​gezin te stichten en fulltime te werken heel reëel is", en voegde eraan toe dat ze niet klaar was om de terugkeer onder ogen te zien. Hoewel de vrouw zichzelf gelukkig acht en van haar werk houdt, was die dag echt verschrikkelijk. Het was vreselijk om haar 3 maanden oude dochter achter te laten en het was vreselijk om te moeten omgaan met haar eigen fysieke en emotionele instabiliteit.

Advertisement
Christin Hume/Unsplash

Christin Hume/Unsplash

Onder de post kreeg Rachel veel steun, en sommige vrouwen van over de hele wereld deelden hun getuigenis: velen bevestigden het feit dat 12 weken te kort is om de balans te vinden om weer aan het werk te gaan. Volgens een rapport van het Unicef ​​Research Office van 2019 is Estland het land dat de meeste aandacht besteedt aan de behoeften van moeders, met in totaal 85 weken volledig betaald verlof. Vervolgens Hongarije met 72 weken en Bulgarije met 65 weken. Hoe denk jij erover? Is 12 weken echt genoeg?

Advertisement