Vrouw gaat op zoek naar schaaldieren en ontdekt "de grootste voetafdruk van een dinosaurus ooit"

Janine image
door Janine

11 Juni 2021

Vrouw gaat op zoek naar schaaldieren en ontdekt "de grootste voetafdruk van een dinosaurus ooit"
Advertisement

Het is waar dat sommige, of misschien wel de meeste, van de belangrijkste ontdekkingen bij toeval gebeuren, maar hoe waarschijnlijk is het dat je - door een gebruikelijke handeling uit te voeren - onverwacht iets verbazingwekkends tegenkomt? Niet echt, en Marie Wood deed een ontdekking waarvan ze nooit had gedacht dat ze die zou kunnen doen: ze was aan de kust van Yorkshire op zoek naar schaal- en weekdieren, in de hoop iets te vinden om haar avondeten te verrijken, en ze vond een voetafdruk van een dinosaurus.

via BBC

Advertisement
MariEWood/Twitter

MariEWood/Twitter

Marie, die archeologe is, zei: "Het enige wat ik wilde doen was wat schaaldieren zoeken voor mijn avondeten en uiteindelijk struikelde ik hierover. Ik liet een paar paleontologen zien wat ik had gevonden en geen van hen had het ooit gezien. Het is echt spannend." Ja, want het is niet zomaar een voetafdruk van een dinosaurus, maar de grootste voetafdruk van een dinosaurus die ooit aan de kust is gevonden. De grootte van de voetafdruk, waarin drie tenen te herkennen zijn, is inderdaad indrukwekkend.

Advertisement
Vrouw gaat op zoek naar schaaldieren en ontdekt "de grootste voetafdruk van een dinosaurus ooit" - 2

https://twitter.com/MarieEWood...

Na de ontdekking nam Marie contact op met verschillende specialisten, waaronder paleontoloog Dr. Dean Lomax, auteur van Dinosaurs of the British Isles. Hij zegt dat de dinosaurus een echte Jurassic-reus was - ongetwijfeld een carnivoor - en het is zeker dat het de "grootste theropode-voetafdruk is die ooit in Yorkshire is gevonden". Experts geloven dan ook dat de dinosaurus tussen 164 en 175 miljoen jaar geleden leefde en beweren dat dit de belangrijkste ontdekking in het gebied is sinds 2006.

Vrouw gaat op zoek naar schaaldieren en ontdekt "de grootste voetafdruk van een dinosaurus ooit" - 3

https://twitter.com/MarieEWood...

Paleontoloog Lomax voegde er verder aan toe dat de ontdekking van Marie Wood in feite een herontdekking is: in november 2020 werd dezelfde voetafdruk namelijk opgemerkt door fossielen verzamelaar Rob Taylor. Hij publiceerde foto's van de vondst in een Facebook-groep gewijd aan Yorkshire-fossielen. Op dat moment werd het belang van de ontdekking van de heer Taylor echter niet volledig begrepen. De voetafdruk verkeert in een fragiele staat en dreigt door de nabijheid van het water op zee verloren te gaan. Experts werken daarom hard om de voetafdruk te herstellen en, indien succesvol, zal deze worden tentoongesteld in het Rotunda Museum in Scarborough.

Advertisement