In dit dorp in Wales is nog maar één vaste bewoner: "Ik kan op straat rijden met mijn ogen dicht” - Curioctopus.nl
x
In dit dorp in Wales is nog maar één…
Blinde man kan na 40 jaar zien dankzij injectie van lichtgevoelige eiwitten Kim Jong-un verbiedt strakke spijkerbroeken en piercings:

In dit dorp in Wales is nog maar één vaste bewoner: "Ik kan op straat rijden met mijn ogen dicht”

18 Juni 2021 • Door Janine
12.162
Advertisement

Norman Thomas is een van die mensen die met recht kan zeggen dat hij echt alle stukjes geschiedenis voorbij heeft zien komen. Verschillende tijdperken volgden elkaar op en brachten van tijd tot tijd grote veranderingen met zich mee. Allemaal waargenomen op dezelfde plek, een prachtig kustplaatsje in Wales genaamd Cwm-yr-Eglwys.

Het bewoonde centrum, dat zich in Pembrokeshire bevindt, heeft in feite een merkwaardige bijzonderheid: er woont slechts één permanente bewoner, en dat is precies de heer Thomas. Het is een heerlijke plek, met zijn woonhuizen en steegjes, maar het is er veel te rustig. Het grootste deel van het jaar woont Norman daar zelfs alleen, terwijl de rest van de maanden het dorp alleen wordt bevolkt als de eigenaren van de huizen, meestal zeer rijke mensen, er op vakantie gaan. Klaar om het nader te ontdekken?

"Ik kan op straat rijden met mijn ogen dicht omdat er toch nooit iemand is": deze uitspraak van Norman is genoeg om ons bewust te maken van zijn leven in Cwm-yr-Eglwys. Maar toen de man hier meer dan 50 jaar geleden naar toe verhuisde, was de situatie heel anders dan nu. Bars, winkels, pubs, boerderijen: alles was actief en vaak druk, maar dit alles zou in de loop van de tijd veranderen.

Huis na huis raakte het dorp ontvolkt en verloor het zijn oorspronkelijke bewoners. De stranden en het milde klimaat hebben veel mensen van buiten aangetrokken die betoverd zijn door deze aangename plek. Zo is het dorp een soort agglomeratie van tweede huizen geworden, het grootste deel van het jaar gesloten en onbewoond en pas op bepaalde tijden opnieuw bevolkt door de welgestelde eigenaren.

Advertisement

Velen van hen zijn in feite miljonairs die in stedelijke gebieden van Groot-Brittannië wonen. Het spreekt voor zich dat dit alles heeft bijgedragen aan het creëren van een surrealistische, bijna spookachtige sfeer, die Cwm-yr-Eglwys en zijn enige bewoner onderdompelt in een bijna absolute stilte die, laten we eerlijk zijn, niet altijd geruststellend is.

Van de huizen van een miljoen dollar in Cwm-yr-Eglwys, is dat van Norman de enige waar je constant wat leven kunt zien. "Ik spreek met iedereen Welsh - vervolgde de man - je hoort hier niemand in deze taal". De man beweert dat hij niets heeft tegen vakantiegangers en eigenaren van tweede huizen: hij heeft zijn situatie alleen met een vleugje bitterheid beschreven, aangezien dit dorp in de loop der jaren - een beetje zoals veel andere oude dorpen in Europa en de wereld - te maken heeft met een massale ontvolking, en dus een geleidelijk verlies van identiteit.

Once summer's over, he's the only one left

Pubblicato da The Mirror su Venerdì 4 giugno 2021

Natuurlijk zou leven als Thomas de droom kunnen zijn van veel mensen die gewend zijn om elke dag met de chaos van de stad om te gaan, maar naar eigen zeggen zegt deze 88-jarige man dat de situatie in de winter helemaal niet zo vrolijk is. "Het lijkt allemaal donker en koud, er zijn geen lichten of mensen." Wat denk jij? Zou je in dit Welshe dorp willen verblijven?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt