Hij gaat op pad met de metaaldetector en keert als miljonair terug naar huis: hij heeft een onschatbare Vikingschat gevonden - Curioctopus.nl
x
Hij gaat op pad met de metaaldetector…
“Van fouten maken leer je”: 15 doe-het-zelf-projecten die moeten worden herzien

Hij gaat op pad met de metaaldetector en keert als miljonair terug naar huis: hij heeft een onschatbare Vikingschat gevonden

16 Juni 2021 • Door Janine
69.767
Advertisement

Voor veel mensen is de metaaldetector een echte passie, zo belangrijk dat het in sommige gevallen een onmisbaar duwtje wordt om op bijna elke plek naar verborgen schatten onder de grond te zoeken. Als deze schatten dan echt tevoorschijn komen, wordt dit alles nog meer echt en aanwezig.

Derek McLennan, de Schotse man die, gewapend met zijn vertrouwde metaaldetector, de hoofdpersoon was van een ontdekking die zijn leven letterlijk van de ene op de andere dag veranderde, weet er alles van. In feite legde zijn instrument niet de aanwezigheid vast van het gebruikelijke - zij het fascinerende - vintage object of een klein residu, maar bracht een echte nationale schat aan het licht, een van de belangrijkste archeologische vondsten in de recente geschiedenis van Schotland.

foto: The Scotsman

Toen Derek besloot op excursie te gaan, op weg naar een gebied ten noorden van Hadrian's Wall, had hij nooit gedacht waarmee hij zou terugkeren.

foto: The Scotsman

Kostbare juwelen, een gouden ring, een versierd en geëmailleerd kruis: alles was er, bijna alsof het er honderden jaren op had gewacht.

Ja, want er is ontdekt dat de oude voorwerpen die door McLennan zijn gevonden dateren uit de 10e eeuw. Samen met twee vrienden die met hem waren meegegaan, kon Derek zijn ogen niet geloven toen de archeologische vondsten aan het licht kwamen.

Advertisement
foto: The Scotsman

Hoewel ze aanvankelijk dachten dat dit de gebruikelijke voorwerpen van afval of van weinig waarde waren, stond de realiteit van de feiten klaar om hen te verbazen. Het was voldoende om alles een beetje schoon te maken om te begrijpen dat het oude, prachtige en kostbare getuigenissen waren.

foto: The Scotsman

Het Andreaskruis was een algemeen symbool dat door de Vikingen werd gebruikt en, zich ervan bewust dat hij een grote ontdekking had gedaan, nam Derek onmiddellijk contact op met de Treasure Trove Unit en het Scottish National Museum, die archeologen naar de plaats stuurden. De onderzoekers gingen samen met McLennan aan de slag en haalden uiteindelijk alle voorwerpen van deze wonderbaarlijke schat tevoorschijn.

De artefacten kwamen de een na de ander aan het licht, gecatalogiseerd door wetenschappers voor in totaal ongeveer 100 eenheden. Het is geen toeval dat de ontdekking "een van de belangrijkste Vikingschatten ooit gevonden in Schotland" wordt genoemd.

foto: The Scotsman

De items zijn allemaal aangekocht door het Nationaal Museum, maar niet voordat Derek een fikse beloning ontving voor de vondst. Deze onschatbare stukjes geschiedenis die zijn metaaldetector oppikte, leverden hem $1,4 miljoen op. Niet slecht, toch?

Advertisement
foto: The Scotsman
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt