Kinderen helpen in zichzelf te geloven: 10 zinnen waarmee je ze kunt aanmoedigen voor een taak - Curioctopus.nl
x
Kinderen helpen in zichzelf te geloven:…
Ze verbieden hem om de Pride-vlag te tonen en hij reageert door het hele huis te verlichten met de kleuren van de regenboog Ze parkeert de auto op een plaats waar het verboden is en hindert het werk van een team van arbeiders: ze nemen wraak

Kinderen helpen in zichzelf te geloven: 10 zinnen waarmee je ze kunt aanmoedigen voor een taak

12 Juni 2021 • Door Janine
1.311
Advertisement

Je wordt niet moedig geboren, maar je wordt het na verloop van tijd: geen enkel kind is bijzonder moedig en heeft een groot zelfvertrouwen, vooral in de eerste levensjaren. Weet je nog toen je klein was? We maakten ons zorgen over de taken die de leraren ons toebedeelden, omdat we moesten spelen met kinderen die we niet kenden, we waren bang als een volwassene ons een vraag stelde. Om deze reden spelen ouders een fundamentele rol bij het helpen van hun kinderen om hun zelfrespect te ontwikkelen.

Dit betekent niet dat je je kinderen voortdurend moet prijzen, maar hen moet helpen begrijpen dat ze waardevol zijn en dat ze met de juiste inspanning in staat zullen zijn om hun doelen te bereiken. Vaak zijn ze vlak voor een schoolopdracht nerveus en rusteloos. Ze zijn ervan overtuigd dat ze de oefeningen niet kunnen doen, dat ze niet genoeg gestudeerd hebben en dat ze kunnen falen.

Ouders kunnen bij dit alles meer doen dan ze denken: de woorden die ze gebruiken kunnen hun kinderen helpen het juiste pad van groei te nemen en kunnen hen enorm aanmoedigen, waardoor ze het juiste zetje krijgen om het probleem dat onoverkomelijk lijkt het hoofd te bieden. Laten we eens kijken welke zinnen en welke uitdrukkingen kinderen kunnen aanmoedigen en geruststellen:

1) "Je hebt gewoon een beetje geluk nodig, want je hebt hard gestudeerd".

2) Heel vaak onderschatten kinderen zichzelf en denken ze dat ze het niet kunnen, daarom kun je hem zeggen: "Natuurlijk kun je het!".

3) "Ik weet zeker dat het goed zal gaan, maar het geeft niets als het fout gaat, we zullen het blijven proberen".

4) "Ik ben trots op je", zodat de kinderen in ieder geval weten dat ze de steun van hun ouders hebben.

5) "Het maakt niet uit welk cijfer je haalt, het gaat erom iets nieuws te leren".

6) "Je moet niet bang zijn, want dit is een kans om te laten zien wat je hebt geleerd".

Je kunt ook praktisch advies geven over het afleggen van het examen, bijvoorbeeld:

7) "Neem de tijd en lees de vragen aandachtig door".

8) "Als je denkt dat je één oefening niet kunt doen, bewaar het dan voor het laatst en begin met de andere".

9) "Als je het gevoel hebt dat je vastloopt, leg dan de pen even neer en ontspan een paar seconden voordat je het opnieuw probeert."

Het geldt niet alleen voor kinderen: we moeten allemaal ophouden te geloven dat we ergens niet toe in staat zijn. Hoe vaak hebben we niet gedacht: "Ik kan het niet", “Het lukt me niet", "Ik ben er niet toe in staat”, "Ik ben niet goed genoeg"? We moeten leren om te stoppen met denken dat we falen en onze kinderen ook leren hoe ze angst kunnen kanaliseren om het om te zetten in positieve motivatie. Leer kinderen te zeggen:

10) "Ik zal al mijn energie gebruiken zodat het lukt”, want "Ik kan het niet" leidt niet tot goede resultaten.

Heb jij ooit geprobeerd om deze zinnen met je kinderen te gebruiken?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt