Bill Gates en Steve Jobs hebben de technologie beperkt tot kinderen tot 14 jaar: een les voor iedereen

Janine image
door Janine

22 Juni 2021

Bill Gates en Steve Jobs hebben de technologie beperkt tot kinderen tot 14 jaar: een les voor iedereen
Advertisement

Als we over personages als Bill Gates en Steve Jobs horen, is het eerste woord dat in ons opkomt zeker “technologie”. Wie, beter dan de goeroes van Microsoft en Apple, kan dit concept tenslotte vertegenwoordigen?

Twee meer dan briljante geesten, die echt geschiedenis hebben geschreven, de vooruitgang hebben versneld en wederzijds een gezonde en respectvolle “rivaliteit” tot stand hebben gebracht, waardoor ze in de loop der jaren twee echte pijlers van informatietechnologie zijn geworden, en meer. We willen het hier echter niet over hebben, maar over hun leven als ouders. Ja, want zowel Gates als Jobs hadden kinderen, en iedereen zou denken dat hun nakomelingen zijn opgegroeid in nauw contact met de nieuwste technologie. In werkelijkheid is dit echter helemaal niet het geval.

via Inc.com

Advertisement
Joi Ito/Wikimedia

Joi Ito/Wikimedia

Tegenwoordig praten we vaak over de relatie van minderjarigen met technologie. De steeds groter wordende verspreiding van smartphones en tablets, evenals het gemak waarmee we direct verbinding kunnen maken met de wereld, maken deze hulpmiddelen immers voor iedereen beschikbaar. Er zijn echter veel onderzoeken die aantonen dat we vooral met de allerkleinsten niet moeten overdrijven.

Bill Gates en Steve Jobs voedden hun kinderen thuis op door het contact met technologie te beperken en zonder een mobiele telefoon te hebben tot de leeftijd van 14 jaar. Een element dat je echt aan het denken zet, vind je niet? Als twee vernieuwers zoals zij een soortgelijke beslissing hebben genomen, moet deze serieus in twijfel worden getrokken.

Verslaving: dit is het woord en het risico dat de twee Amerikaanse mannen wilden afwenden. We mogen niet overdrijven bij het gebruik van technologische hulpmiddelen of sociale netwerken. Er zijn mensen, ook heel jonge mensen, die zich maar niet los kunnen maken van een scherm, hoe vaak zien we dat niet? Jobs en Gates waren zich hiervan bewust en volgden een harde lijn.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Hun kinderen, hoewel letterlijk omringd door computers, videogames en nog veel meer, hebben ze nooit mogen bezitten, en in ieder geval konden ze ze maar in beperkte mate gebruiken. Tijdens de hele kindertijd en een deel van de adolescentie gold dit zowel voor de kleine Jennifer Gates als voor de kinderen van Jobs, die niet eens met de beroemde iPad mochten spelen. In beide gevallen kregen de jonge gezinsleden hun eerste mobiele telefoon op 14-jarige leeftijd, een nogal vergevorderd moment als we bedenken hoeveel kinderen ze tegenwoordig al hebben voor de leeftijd van 10 jaar.

Tijdens verschillende interviews lieten de twee geen kans onbenut om deze bijzonderheid van hun gezinsleven te vertellen, terwijl ze tegelijkertijd aandrongen op de noodzaak om de technologie op scholen te verspreiden en deze te gebruiken voor nobele doeleinden met betrekking tot onderwijs, opvoeding en kennis.

Jobs en Gates zijn niet de enige invloedrijke technologische persoonlijkheden die soortgelijke standpunten over de kwestie hebben ingenomen. Het lijkt bijna een paradox, maar het is echt zo: misschien zou dit alles ons tot nadenken moeten zetten, vind je niet?

Advertisement