Egypte: boer ontdekt een 2.600 jaar oude stele tijdens het ploegen van het land

Janine image
door Janine

18 Juli 2021

Egypte: boer ontdekt een 2.600 jaar oude stele tijdens het ploegen van het land
Advertisement

Heb je er ooit bij stilgestaan ​​hoeveel verborgen voorwerpen er onder de grond te vinden zijn? Vooral als we in gebieden wonen die rijk zijn aan geschiedenis, kan het ondergrondse een echte schatkist blijken te zijn van ongelooflijke en waardevolle schatten. Ondanks dit besef is het altijd ongelooflijk om geconfronteerd te worden met een sensationele en volledig toevallige ontdekking, net als die van de Egyptische boer waarover we je gaan vertellen.

De man was bezig met een van zijn routinematige werkzaamheden toen hij merkte dat er iets onder de grond was begraven. Het duurde niet lang voordat hij begreep dat het een oud object was, en daarom dacht hij dat het het beste was om contact op te nemen met de autoriteiten die zich bezighouden met archeologische vondsten. Eenmaal opgegraven, toonde het oude object zich in al zijn charme.

via Arkeonews

Advertisement
Egyptian antiquities ministry - Arkeonews

Egyptian antiquities ministry - Arkeonews

De ongelooflijke ontdekking vond plaats in de buurt van Ismailia, ongeveer 130 km ten noordoosten van Caïro. De boer, in beslag genomen door zijn dagelijkse bezigheden, had waarschijnlijk nooit gedacht de krantenkoppen te halen omdat hij een zandstenen stele naar de oppervlakte had gebracht, gegraveerd met hiërogliefen en daterend van 2600 jaar geleden.

Je leest het goed: onder de grond die hij bewerkte voor de gewassen, wachtte deze prachtige getuigenis van een heel ver verleden op hem. Nadat hij de autoriteiten had gewaarschuwd, hebben experts vastgesteld dat het een object is dat dateert uit de tijd van farao Apries, die regeerde van 589 voor Christus tot ongeveer 570 voor Christus. Dat meldt het Egyptische ministerie van Oudheden, dat ook de gebeurtenis heeft bekendgemaakt, compleet met beelden.

Met een lengte van 230 centimeter, een breedte van 103 en een dikte van 45, kan deze stele ons in één oogopslag terug in de tijd katapulteren. Bedekt met hiërogliefen, trok de steen onmiddellijk de aandacht van onderzoekers en experts uit het oude Egypte. De uitdaging zal nu precies zijn om te kunnen ontcijferen wat er in die 15 regels op het object staat geschreven, vergezeld van een gravure met een gevleugelde zonneschijf, een symbool dat wordt geassocieerd met de zonnegod Ra.

 

Advertisement
de:Benutzer:Kl833x9/Wikimedia

de:Benutzer:Kl833x9/Wikimedia

De staat waarin de steen bewaard is gebleven is werkelijk opmerkelijk, wat de ontdekking van de boer nog interessanter maakte. Met grote waarschijnlijkheid zou het een "document" kunnen zijn dat is opgesteld als bewijs van een militaire onderneming die werd uitgevoerd door de soeverein die tot de XXVI-dynastie behoorde, misschien tegen de Feniciërs.

Wat de boodschap van dit ongelooflijke object ook mag zijn, het is ronduit fascinerend om te zien hoe het oude Egypte ons van tijd tot tijd weet te verrassen met sensationele vondsten. Proficiat aan de gelukkige boer!

Advertisement