Is dit tasje blauw of groen? De optische illusie die het web in de war heeft gebracht - Curioctopus.nl
x
Is dit tasje blauw of groen? De optische…
5 psychologische trucs die restaurants op hun menukaart gebruiken om meer te verkopen 15 ongelooflijke foto's van moeders die er even oud uitzien als hun dochters

Is dit tasje blauw of groen? De optische illusie die het web in de war heeft gebracht

27 Juni 2021 • Door Janine
1.516
Advertisement

Enkele optische illusies met betrekking tot kleuren herinneren we ons nog, zelfs na vele jaren. Er is een zwart-witfoto die ons brein ons in kleur laat zien, die van de jurk die sommige mensen blauw en zwart zagen en andere mensen in plaats daarvan wit en goud, die van de sneaker die sommige mensen grijs en groen zagen en anderen roze en wit. Wat veroorzaakte het feit dat mensen een andere perceptie hadden van de kleuren van hetzelfde object? Het hangt allemaal af van hoe de hersenen de hoeveelheid licht evalueren die op het netvlies valt. Een foto gemaakt met slecht licht of een camera van slechte kwaliteit kan twijfels oproepen in ons brein: daarom interpreteren sommige mensen wat ze zien op de een of andere manier. Ook de optische illusie die we je gaan voorstellen, heeft het web in de war gebracht: is deze tas blauw of groen? Welke kleur zie jij?

via: TheSun

Dit keer is het geen foto maar een tekening. Achter deze verbluffende en bizarre optische illusie zit Bhavin Shah, een gedragsoptometrist die uitlegde hoe en waarom we de neiging hebben om verschillende afbeeldingen en kleuren waar te nemen. Bhavin zei: "In dit geval is er niet genoeg informatie of context over het object beschikbaar, dus moet het brein zijn eigen verwerking toepassen en een realiteit creëren die het correct acht. Sommige mensen zullen kleur verwerken alsof het interne verlichting is en anderen alsof het buiten is, daarom zien mensen verschillende kleuren." Ook in dit geval geeft de achtergrond ons in feite geen specifieke informatie over de context waarin de tas zich bevindt. We kunnen niet begrijpen of het zich in een buitencontext of op een gesloten plaats bevindt: de meeste optische illusies werken juist omdat onze ogen optische informatie van licht verkrijgen en onze hersenen de ontbrekende informatie "invullen" op basis van de ervaring. Daarom, op basis van de ervaring van de waarnemer en de persoonlijke interpretatie die ze geven van de niet-bestaande context, zien sommige mensen de tas als blauw en anderen als groen. Maar wat is de waarheid? Welke kleur zie jij?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt