Honderden flessen 19e-eeuws bier begraven op de bodem van de zee gevonden: "de gist leeft nog"

Janine image
door Janine

29 Juni 2021

Honderden flessen 19e-eeuws bier begraven op de bodem van de zee gevonden: "de gist leeft nog"
Advertisement

Heb je ooit nagedacht over het voedsel dat onze voorouders elke dag op tafel zetten? Er was zeker een verschil met het heden. In een sterk geïndustrialiseerd tijdperk waarin het steeds moeilijker wordt om gezond en juist te eten, zijn de smaken die we proeven zeker niet zoals die van een eeuwen geleden.

Neem bijvoorbeeld bier. Deze drank is al sinds de oudheid bekend en gewaardeerd en heeft eeuwen en eeuwen van verschillende recepten en tradities, en dus verschillende smaken, doorstaan. Als je nieuwsgierig bent naar hoe het in de negentiende eeuw had kunnen zijn, heb je nu misschien een antwoord dankzij de sensationele ontdekking van een duiker in Schotland. De man kwam tijdens een duik een hele lading bier uit de negentiende eeuw tegen die zich in een gezonken boot bevonden. Onbruikbaar? Niet echt, want het lijkt erop dat ze erg nuttig kunnen zijn.

via BBC

Advertisement
Steve Hickman - BBC

Steve Hickman - BBC

Het gaat om het ​​wrak van de Walachije, een schip dat in 1895 zonk na een aanvaring met een andere boot. Het vaartuig had Glasgow verlaten, beladen met allerlei soorten goederen, waaronder honderden en honderden glazen flessen met de kostbare en oude nectar.

Op de bodem van de Noordzee brachten de containers meer dan 120 jaar door voordat Steve Hickman ze, samen met een team van professionele duikers, voor de Schotse kust had geborgen. Nadat de ontdekking was gedaan, werden de flessen overgedragen aan onderzoekers van de Universiteit van Sunderland die ze in samenwerking met Brewlab grondig gingen bestuderen.

En het ongelooflijke is dat, volgens wat er naar voren is gekomen, er nog steeds iets bruikbaars in zou zitten. "De gist leeft nog steeds - zeiden de wetenschappers - en zou zelfs de productie van vandaag kunnen verbeteren". Het is nu een echte uitdaging om die substantie terug te winnen om een ​​drankje met een negentiende-eeuwse smaak te creëren. De uitgevoerde tests zijn echter bemoedigend.

Advertisement
Steve Hickman - BBC

Steve Hickman - BBC

De gist in de flessen lijkt in feite geschikt voor een moderne productie van rode, blonde en donkere bieren met een alcoholgehalte van ongeveer 7,5%. Het zou niet de eerste keer zijn dat onderzoekers een soortgelijke prestatie zouden kunnen leveren: al in 2018, na een andere ontdekking, werd oude gist hergebruikt in het heden.

"Het zijn schatten die met uiterste voorzichtigheid moeten worden behandeld - zei Hickman - ook commentaar gevend op zijn eerdere bevindingen van andere oude dranken, zoals gin en whisky - de flessen kunnen exploderen wanneer ze omhoog komen, en we kunnen dit risico niet nemen".

De smaak van deze 19e-eeuwse bieren zou naar verluidt "sterk en aards" kunnen zijn, en hun componenten hebben zeker veel te leren aan de hedendaagse brouwers. Ongelooflijk, toch? Zou je dit bier willen proeven dat rechtstreeks uit een verleden komt dat meer levend is dan ooit?

Advertisement