Ingenieurs van Huawei creëren een zelfrijdende fiets die zichzelf in evenwicht houdt

Janine image
door Janine

28 Juli 2021

Ingenieurs van Huawei creëren een zelfrijdende fiets die zichzelf in evenwicht houdt
Advertisement

De laatste tijd zijn autonome en intelligente rijsystemen steeds meer een gevestigde en zich ontwikkelende realiteit in de transportsector. Als we echter aan auto's denken, hebben we het mis, te oordelen naar de ongelooflijke fiets waarover we je gaan vertellen.

Waar hebben we het over? Over een heel bijzonder tweewielig voertuig, heel ver verwijderd van het concept dat we allemaal van dit voertuig hebben. Ontworpen door de ingenieurs van de Chinese techgigant Huawei, heeft deze fiets werkelijk ongelooflijke mogelijkheden, die hem rechtstreeks in de toekomst lijken te projecteren. Klaar om het nader te ontdekken?

via Huawei

Advertisement
Zhihui Jun/Youtube

Zhihui Jun/Youtube

Zou je ooit denken dat een fiets zichzelf in evenwicht kan houden? Nee, we maken geen grapje, want deze kan het. En dat is niet zijn enige "superkracht". Uiterst nauwkeurige sensoren, camera's voor scèneherkenning, kunstmatige-intelligentietechnologie en natuurlijk autonoom rijden. Als je denkt dat dit alles gewoonweg onmogelijk is om zich allemaal in een eenvoudig voertuig als een fiets te bevinden, heb je het voertuig nog niet gezien dat is ontworpen door de experts van Huawei.

Advertisement
Zhihui Jun/Youtube

Zhihui Jun/Youtube

Het begon allemaal met een fietsongeval waarbij Zhihui Jun betrokken was, een van de ingenieurs die bij het project betrokken waren. Na zijn ongeluk bedacht hij hoe hij een tweewieler met pedalen autonomer en intelligenter kon maken. Zo kwam er, samen met een studie- en onderzoeksteam, een voertuig uit dat een echt concentraat van technologie is, vol details die het autonoom maken en in staat zijn om ondenkbare dingen te doen.

Zhihui Jun/Youtube

Zhihui Jun/Youtube

Dankzij een bedieningsmodule die gebruikmaakt van het draaimoment van de schijf, kan de fiets zelfstandig staan, waardoor een standaard overbodig wordt. Dankzij de rekeneenheden, sensoren en camera's kan hij onafhankelijk bewegen, in interactie met het achterwiel, zelfs zonder bestuurder. Alles wordt aangedreven door een lithiumbatterij onder het zadel, net boven het achterwiel.

Zhihui Jun/Youtube

Zhihui Jun/Youtube

Volgens wat de technici van Huawei hebben gemeld, zouden de tests die op deze zeer specifieke fiets zijn uitgevoerd bemoedigende resultaten hebben opgeleverd, zij het voorlopig uitgevoerd in omstandigheden die heel anders zijn dan die in de echte wereld. Wat denk je ervan? Zou je zo'n tweewieler kopen of is het te ver verwijderd van het "klassieke" idee van een fiets?

Advertisement