Moeder betrapt zoon op gebruik mobieltje in bed en straft hem door middel van een vernuftig puntensysteem - Curioctopus.nl
x
Moeder betrapt zoon op gebruik mobieltje…
Man overhandigt briefje aan bankpersoneel, maar door onleesbaarheid gaat overval niet door Bruid vraagt gasten of ze hun kinderen thuis kunnen laten omdat ze hen niet wil hebben op de bruiloft

Moeder betrapt zoon op gebruik mobieltje in bed en straft hem door middel van een vernuftig puntensysteem

21 Augustus 2021 • Door Skip
1.676
Advertisement

Het is niet makkelijk om kinderen groot te brengen en op te voeden en dat weten veel ouders maar al te goed. Het gezinsleven bestaat niet alleen uit mooie en gedenkwaardige momenten, maar zijn er ook uitdagingen, wordt het op akkoordjes gegooid, wordt men boos en gaat men de de discussie aan. Geen enkele volwassene wordt geboren met de handigheid hoe zich te gedragen tegenover jonge kinderen.

Er zijn vele manieren om problemen aan te pakken en om kinderen het belang van regels in te laten zien. Soms gaat dat volgens een strenger stramien, of zoals het geval is met de moeder in dit verhaal, op een meer verfijnde en onderbouwde manier. Wat voor bijzonders heeft deze moeder dan gedaan? Toen ze erachter kwam dat haar zoon zich niet aan een van de regels had gehouden koos ze in plaats van boos worden, hem beledigen of te zeggen wat hij moest doen, juist voor een straf die veel constructiever en leerzamer is.

via: Newsely
foto: Newsely

Toen de moeder haar zoon heterdaad erop betrapte stiekem zijn telefoon te gebruiken nadat hij in bed was gaan liggen, had ze hem een uitbrander kunnen geven of juist niet. Ze koos voor het laatste. Geen ferme taal of dreigementen maar een wel heel leerzame les, die tot stand was gekomen na zorgvuldig beraad. 

Iemand straffen en tegelijkertijd bij iemand verantwoordelijkheidsgevoel kweken. Met deze twee zaken goed in het achterhoofd is zijn moeder een takenlijstje gaan opstellen dat in huis en binnen het gezin uitgevoerd moet worden. Elke taak staat gelijk aan een aantal punten.

Op het blaadje valt te lezen: "Gefeliciteerd, je hebt straf! Om die op te heffen moet je 500 punten behalen, aangezien je met je telefoon aan het spelen was na bedtijd." Hoe kom je aan die punten? Simpel, door gewoon de goede dingen te doen die op het lijstje staan. Afhankelijk van de ''gevraagde inspanning'' en het belang van elk ding zou de jongen zo een x aantal punten verdienen. Op mamma's lijstje ontbreekt het overigens aan helemaal niets.  

Als hij bijvoorbeeld zou koken 's avonds zou hij 50 punten krijgen, de was doen 100, vaatwasser legen/inruimen 50, ramen zemen of planten water geven 10 punten; idem voor het vuilnis buiten zetten. Toilet schoonmaken, vloer vegen, stofzuigen respectievelijk 50,25 en 30 punten. Maar er staat nog meer op de lijst.

Hoe dan ook is dit een totaal andere manier dan wat gebruikelijk is om kinderen te leren wat er precies fout is aan wat ze hebben gedaan, hen hierover na te laten denken en om te zorgen dat er een verantwoordelijkheidsgevoel komt wat betreft het jezelf nuttig maken in het huishouden. Nadat zijn moeder de bijzondere lijst had gedeeld verwierf ze op het internet alom bekendheid en kreeg ze ook vele lofprijzingen van internetters die haar verhaal hebben gelezen.

Wat denk jij? Ben jij het eens met de gekozen aanpak? Is dit zinvoller of juist minder leerzaam dan een traditionele straf?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt