Hij is 769 dagen in 3 jaar afwezig van school: docent verdacht wegens fraude

Janine image
door Janine

13 September 2021

Hij is 769 dagen in 3 jaar afwezig van school: docent verdacht wegens fraude
Advertisement

Vrij nemen is een recht van elke werknemer en arbeidsovereenkomsten voorzien altijd in dagen van afwezigheid ten gunste van de werknemer: er zijn vakantiedagen, verlofdagen, ziektedagen en nog meer. De dagen van afwezigheid moeten echter gerechtvaardigd zijn, en de manier waarop hangt sterk af van de plaats waar je werkt. Een Italiaanse professor van een technisch instituut was echter slim, door gedurende drie jaar vele dagen afwezig te zijn: volgens de autoriteiten zou hij 769 dagen afwezig zijn geweest. De man wordt nu verdacht wegens fraude tegen de staat.

via La Sicilia

Advertisement
Ivan Alesksic/Unsplash

Ivan Alesksic/Unsplash

De 47-jarige leraar, woonachtig op Sicilië en die in Pordenone voor de klas staat, was 769 dagen afwezig de afgelopen 3 jaar en rechtvaardigde al deze dagen van afwezigheid door medische redenen of verzoeken om ouderschapsverlof. Van deze 769 dagen, werden er 310 gerechtvaardigd door ouderschapsverlof en 459 door ziektecertificaten, ondertekend door de huisarts die de professor op Sicilië had. Maar deze rechtvaardigingen lijken vals. De militaire politie van Pordenone startte vervolgens onderzoeken en verifieerde dat alle verzoeken en rechtvaardigingen voor de afwezigheden onwettig waren. Dat is nog niet alles: niet alleen ontving de hoogleraar, ondanks zijn voortdurende afwezigheid van "officieel" werk, een salaris wegens ziekte, maar voerde in de tussentijd andere betaalde werkzaamheden uit.

Advertisement
Not the actual photo - Michal Parxuchowski/Unsplash

Not the actual photo - Michal Parxuchowski/Unsplash

Een tweede baan in alle opzichten: hij gaf bedrijfsadvisering aan particuliere bedrijven en overheidsinstanties, maar verzuimde docent te zijn. Dus als de hoogleraar een bedrag van 13.000 euro van de staat ontving voor zijn verlof en ziekte, kreeg hij nog eens 97.000 euro voor zijn bedrijfsadviesactiviteiten. De autoriteiten vaardigden toen een voorziening uit om het geld dat overeenkomt met het door de staat ontvangen bedrag in beslag te nemen, en de professor werd daarom beschuldigd van fraude tegen de staat. Volgens de reconstructies is de professor in werkelijkheid nooit ziek geweest. Door zijn verplaatsingen te reconstrueren, zagen we hoe de man tol op de snelweg betaalde en hotelreserveringen maakte: juist voor zijn tweede adviesactiviteit verplaatste hij zich naar andere Italiaanse steden.

Advertisement