13-jarig meisje van school gestuurd omdat haar kleding "de jongens afleidt"

Janine image
door Janine

05 September 2021

13-jarig meisje van school gestuurd omdat haar kleding "de jongens afleidt"
Advertisement

Op school moet je gepaste kleding dragen: het is ongetwijfeld een regel die in elke context van toepassing is. Niemand zou naar school gaan in een elegant pak, net zoals niemand een jasje met vlinderdas zou dragen om te gaan hardlopen. Maar is het oké dat een meisje van school wordt gestuurd vanwege de manier waarop ze zich kleedt? Voordat je antwoord geeft, is het belangrijk om de redenen te kennen. Demetra Alarcòn werd niet van school gestuurd omdat haar kleding ongepast was, maar omdat het de andere jongens afleidde.

via Today

Advertisement
Today

Today

Demetra was ten tijde van het incident slechts 13 jaar oud en ging naar de Raymond J. Fisher High School in de stad Los Gatos, in Californië. Het was een zomerse dag, het was erg warm en het meisje droeg een blauwe jurk die als te kort werd beschouwd. De school besloot daarom het meisje van school te sturen, omdat ze met haar kleding "de andere leerlingen afleidde". Juist vanwege haar kleding werd het meisje naar huis gestuurd. Hoe zou jij hebben gereageerd als je om zo'n reden werd wegggestuurd? Is het mogelijk dat je geen jurk kunt dragen uit angst voor de mogelijke reacties van anderen?

Demetra belde haar vader, die haar een korte broek en een hemdje bracht. Tegenover het hoofd van de school koos de vader de kant van zijn dochter: hij zei dat hij niet begreep wat ongepast was in haar kleding. De verantwoordelijke bevestigde vervolgens zijn versie.

Advertisement
demetra.alarcon/instagram

demetra.alarcon/instagram

Als je naar de foto's kijkt, vraag je je echt af of die manier van kleden echt ongepast was voor de context en of de motivaties die door de school worden ondersteund solide en passend zijn. De kwestie heeft geleid tot verschillende discussies en reflecties over discriminerend gedrag: waarom mogen jongens op veel scholen korte broeken dragen en meisjes geen korte jurken? Demetra wilde gewoon niet lijden onder de hitte en comfortabel zijn in de klas, in plaats daarvan strafte en vernederde de school haar. Was naar huis sturen echt de oplossing? Mensen reageerden met overtuiging: meisjes horen niet gestraft te worden voor het dragen van een jurk. Wie heeft er gelijk? Vind je de redenen die door de school worden aangedragen begrijpelijk?

Advertisement