Een Californische wolkenkrabber zoals de toren van Pisa: in 12 jaar is hij 43 centimeter gekanteld

Janine image
door Janine

07 September 2021

Een Californische wolkenkrabber zoals de toren van Pisa: in 12 jaar is hij 43 centimeter gekanteld
Advertisement

De toren van Pisa is een Italiaans monument, karakteristiek en bekend om zijn helling. Ook San Francisco heeft zijn eigen toren van Pisa: het is een luxe wolkenkrabber - Millennium Tower - bestaande uit 58 verdiepingen en 419 luxe appartementen. De Millennium Tower is het hoogste woongebouw in de stad, maar er iets wat ingenieurs zorgen baart. Sinds de oplevering in 2009 is het gebouw namelijk 43 cm naar het westen gekanteld en 45 cm gezakt.

via The guardian

Advertisement
Michaelgimbel/Wikipedia

Michaelgimbel/Wikipedia

Het is het duurste woonproject in de stad en met zijn hoogte en majestueusiteit had het enkele bekende beroemdheden onder de bewoners aangetrokken. Architecten en ingenieurs gingen onmiddellijk aan de slag om het probleem op te lossen: er werden werkzaamheden gefinancierd om de fundamenten van de wolkenkrabber te versterken en te voorkomen dat het gebouw verder wegzakte en kantelde. Deze werkzaamheden werden echter onderbroken toen de ingenieurs ontdekten dat het gebouw een aantal maanden na de start verder inzakte. Experts proberen daarom te begrijpen waarom het gebouw, ondanks herhaalde ingrepen, blijft zakken en kantelen.

Advertisement
Frank Schulenburg/Wikipedia

Frank Schulenburg/Wikipedia

Al in 2016 was het nieuws over de situatie van het gebouw verspreid en had, zoals je je goed kunt voorstellen, niemand verwacht dat een dergelijke constructie soortgelijke problemen zou opleveren. Volgens Millennium Partners, het bedrijf dat de Millennium Tower bouwde, ligt de schuld bij een overheidsinstantie die een ondergronds treinstation in de buurt van de wolkenkrabber aan het bouwen was. De bewoners klaagden vervolgens de architecten en ingenieurs aan die zich met het project bezig hielden en krijgen nu een schadevergoeding. Het gebouw werd daarom meteen vergeleken met de toren van Pisa en hoewel er nog werk aan de winkel is om de situatie op te lossen, wordt de wolkenkrabber als veilig en bewoonbaar beschouwd. Het is te hopen dat, zodra de situatie is gestabiliseerd, 52 betonnen palen kunnen worden geïnstalleerd om het gebouw op zijn fundamenten te bevestigen.

Advertisement