Mysterieuze stenen ballen ontdekt in Schotland: ze zijn 5500 jaar oud

Janine image
door Janine

23 Oktober 2021

Mysterieuze stenen ballen ontdekt in Schotland: ze zijn 5500 jaar oud
Advertisement

Het verkennen van het verleden is altijd een van de meest onweerstaanbare verlangens van de mens geweest. De archeologie van vandaag neemt geen genoegen meer met het opgraven van stenen en exotische kunstvoorwerpen. Archeologen proberen een beeld te vormen van hoe oude samenlevingen leefden en zich gedroegen, door de economische omstandigheden en manier van leven van gewone mensen te onderzoeken. Een aantal in Schotland gevonden ballen hebben een unieke waarde en vormen een echte uitdaging voor de meest deskundige archeologen.

Op een afgelegen eiland in Schotland werd een 5.500 jaar oud graf ontdekt. Archeologen moesten na de ongelooflijke ontdekking hun zoektochten en opgravingen versnellen omdat de site bijna boven de zeespiegel lag en binnen een paar dagen door het water zou zijn opgeslokt. Gelukkig konden de geleerden ingrijpen voordat het te laat was door een ongelooflijke ontdekking te doen: twee mysterieuze handgesneden bolvormige stenen. Een raadselachtige ontdekking waar archeologen aan gewend zijn, aangezien er in heel Schotland meer dan 500 exemplaren van deze vreemde minerale vorm zijn gevonden.

via The Press and Journal

Advertisement
UCLanArch&Anth/Twitter

UCLanArch&Anth/Twitter

Daterend uit een periode tussen 3500 voor Christus en 1500 voor Christus, hebben de meeste van deze gebeeldhouwde stenen ballen een diameter van ongeveer 7 centimeter en passen perfect in de palm van een gesloten hand. Er zijn talloze theorieën geweest om het gebruik van deze vreemde objecten te verklaren. Tot op heden lijkt de meest geaccrediteerde de studie te zijn die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Ancient Origins. De geleerden, die hun leven hebben gewijd aan het oplossen van dit mysterie, zijn tot verschillende conclusies gekomen. Aan de ene kant suggereren de vorm en het gewicht van deze stenen ballen dat ze werden gebruikt als jachtkogels voor een soort katapult of gewoon als gewichten voor de zeevisserij.

Advertisement
UCLanArch&Anth/Twitter

UCLanArch&Anth/Twitter

Aan de andere kant suggereren de vreemde vorm van deze objecten en de perfecte conservering (ze hebben geen enkele deuk) heilige artefacten die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

MegalithomaniaUK/Youtube

MegalithomaniaUK/Youtube

Dr. Hugo Anderson-Whymark, curator van het National Museum of Scotland, plaatste de ontdekking van de twee ballen op Twitter en wees erop hoe belangrijk die vondst was voor toekomstige studies. Door deze vondsten toe te voegen aan de andere 20 met de hand gebeeldhouwde ballen die op Orkney zijn gevonden, kun je hun gebruik in het verleden en de reden voor deze vreemde bolvorm beter begrijpen.

MegalithomaniaUK/Youtube

MegalithomaniaUK/Youtube

De twee stenen die onlangs op het Schotse eiland zijn ontdekt, zijn door Dr. Anderson-Whymark beschreven als een "verrassende vondst", aangezien ze zich in een graf bevonden. Wat suggereert dat het zeker belangrijke objecten waren, aangezien ze misschien voor een bepaald doel in het hiernamaals samen met de overledene waren begraven.

MegalithomaniaUK/Youtube

MegalithomaniaUK/Youtube

Kortom, een fascinerende vondst waar we niet op kunnen wachten om er meer over te weten. We moeten ons voor nu helaas beperken tot onbevestigde theorieën en veronderstellingen. Alleen de tijd, verdere studies en andere ontdekkingen kunnen ons meer vertellen over dit mysterieuze en fascinerende object.

Advertisement