Spanje: Twee duikers vinden tijdens een duik een spectaculaire schat uit de Romeinse tijd - Curioctopus.nl
x
Spanje: Twee duikers vinden tijdens…
Ze vraagt ​​een gezin het restaurant te verlaten omdat het kind te veel huilt: De grootste neus ter wereld is van een 71-jarige man: hij is bijna 9 cm

Spanje: Twee duikers vinden tijdens een duik een spectaculaire schat uit de Romeinse tijd

11 Oktober 2021 • Door Janine
3.911
Advertisement

Soms gebeuren de grootste en meest sensationele ontdekkingen door puur toeval, op manieren, plaatsen en momenten die niemand zou verwachten. Als je ons niet gelooft, vraag het dan aan de amateurduikers die in Spanje zijn tegengekomen wat archeologen zonder aarzelen een echte schat noemen.

In feite kunnen we het alleen maar eens zijn met deze definitie, aangezien we het hebben over een van de grootste collecties gouden munten uit de Romeinse tijd die ooit in Europa zijn gevonden. En bedenk dat, naast de toevalligheid van de ontdekking, deze kostbare voorwerpen zich in een verbazingwekkende staat van bewaring vertoonden, alsof er nog geen jaar was verstreken.

via: El Pais

Stel je de situatie voor: Luis Lens en César Gimeno waren op vakantie in Xabia, in Spanje, en tijdens wat leek op een normale duik om het afval van de zeebodem op te ruimen, vonden ze iets anders.

Volgens wat de twee duikers, zwagers, zeiden, kwamen ze een glanzend voorwerp tegen wat leek op een "munt van 10 cent". Geïntrigeerd benaderden ze het en namen het mee. Het was op dat moment dat ze niet anders konden dan een inscriptie in oude letters met een gezicht opmerken. De nieuwsgierigheid werd natuurlijk groter: het was zeer waarschijnlijk dat het een object van waarde was, en oud.

Met behulp van een Zwitsers zakmes ontdekten ze dat in die rotsen op de Middellandse Zeebodem de eerste munt die ze opmerkten lang niet de enige was. In feite waren er in één scheur zeven andere, en ze waren allemaal in een uitstekende staat van bewaring. Verbaasd over wat ze hadden gezien, meldden Luis en César hun ontdekking onmiddellijk aan de lokale autoriteiten. Een team van onderwateronderzoekers dook in die site, en wat er uiteindelijk uitkwam, was ongelooflijk.

De munten die eronder begraven lagen, waren in totaal 53, wat voor onderzoekers "een van de grootste collecties Romeinse gouden munten is die ooit in Spanje en Europa zijn gevonden". Dit werd verklaard door Jaime Molina, hoofd van het team van wetenschappers aan de Universiteit van Alicante, die zich bezighield met deze sensationele vondst.

Advertisement

Dat zeer oude geld, waarschijnlijk gedateerd tussen de 4e en 5e eeuw na Christus, bevond zich dicht bij de overblijfselen van een kist, wat zou kunnen suggereren dat het een echte schat was, het soort dat we gewend zijn in fantasty verhalen. Om het daar te verbergen, in de diepten van de Middellandse Zee, had iemand kunnen zijn die, bang voor de invasies van barbaarse bevolkingsgroepen zoals Zwaben, Alanen of Vandalen, op deze manier de plundering ervan had willen vermijden. Een fascinerende kijk op het leven op een fundamenteel historisch moment zoals dat van voor de val van het West-Romeinse rijk.

"Een schat vinden is de droom van elk kind", merkten de twee duikers enthousiast en verbaasd op. De munten, eenmaal gerestaureerd, zullen worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Xabia, en wie weet of die afgronden ons nog meer van zulke spectaculaire getuigenissen zullen kunnen geven!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt