In 1914 stichtte een ondernemer de "ideale" stad om zijn werknemers gelukkig te maken en de winst te vergroten

Janine image
door Janine

27 November 2021

In 1914 stichtte een ondernemer de "ideale" stad om zijn werknemers gelukkig te maken en de winst te vergroten
Advertisement

Heb je ooit het geluk gehad om een ​​stad te bezoeken die speciaal is gebouwd voor de werknemers van het bedrijf? Wel, in Pennsylvania zou je versteld kunnen staan. Ja, want dit kleine stadje genaamd Hershey werd in 1903 gesticht door Milton Hershey, de oprichter van de beroemde Hershey Company.

Het heet sinds april 2005 Hershey Foods Corporation, wordt gewoonlijk Hershey's genoemd en is het grootste Amerikaanse bedrijf van de productie van chocolade. Door een stad te creëren die gewijd is aan zijn werknemers, was Milton ervan overtuigd dat het bedrijf zou profiteren van de collectieve goede stemming. Tegenwoordig is de stad veranderd in vergelijking met het begin van de twintigste eeuw, maar de geur van chocolade in de lucht is gebleven!

via Hershey Story

Advertisement
The Hershey Story/Wikimedia

The Hershey Story/Wikimedia

We bevinden ons in Pennsylvania in een van de meest fascinerende periodes in de Verenigde Staten, aan het begin van de industrialisatie. In 1884 besloot een bijzonder briljante man met een buitengewone ondernemersmentaliteit om The Hershey Chocolate Company op te richten, dat in de loop van de tijd het grootste Amerikaanse bedrijf in de productie van chocolade is geworden. Zijn naam was Milton Hershey, een Amerikaanse banketbakker van Zwitserse afkomst, beroemd om zijn vrijgevigheid en goedheid.

Stel je voor dat Milton in 1876 zijn snoepwinkel opende toen hij nog maar achttien was in Philadelphia. Nadat hij veel geld had gespaard, verhuisde de jonge banketbakker naar Denver, in Colorado, waar hij werkte bij een grote karamelproducent. Hier had hij het geluk om de kunst van karamel te leren, een vaardigheid die een paar jaar later ongelooflijk nuttig zou zijn.

Advertisement
Bronayur/Wikimedia

Bronayur/Wikimedia

In 1886 keerde Milton Hershey terug naar Lancaster, in Pennsylvania, waar hij met succes een tweede klein bedrijf oprichtte: de Lancaster Caramel Company. Hoewel het goed ging met de zaken, wilde Milton meer. Milton was ervan overtuigd dat zijn creaties beroemd zouden worden op het Amerikaanse grondgebied. Zo nam de ondernemende banketbakker in 1893 deel aan de Chicago International Exposition, waar hij ultramoderne machines kocht voor de productie van chocolade. Vanaf dit moment bracht hij alle jarenlange ervaring die hij achter zich had in de praktijk en kwam op het briljante idee om snoepjes omhuld met melkchocolade te produceren.

Gezien het succes van zijn nieuwe creatie, richtte Milton in 1894 de Hershey Chocolate Company op en lanceerde hij de eerste Hershey-chocoladesnoepjes, samen met melkchocolade en cacaopoeder voor desserts. Het succes was overweldigend.

Jimmy Emerson, DVM/Flickr

Jimmy Emerson, DVM/Flickr

Dankzij de uitstekende resultaten van zijn producten besloot de ondernemer een echte zakenstad te stichten, Hershey genaamd. Zo zorgde hij ervoor dat de medewerkers van zijn bedrijf alles hadden om gelukkig te leven in een op maat gecreëerde stad. Hershey stond in feite bekend om zijn vriendelijkheid en aandacht voor zijn arbeiders. In 1903 werd de stad Hershey een ongekend businessmodel in de Verenigde Staten.

Alles was tot in detail bestudeerd om de bewoners maximaal comfort te bieden. De huizen werden ook ontworpen met belangrijke innovaties voor die tijd. Elk appartement was uitgerust met moderne voorzieningen zoals elektriciteit, sanitair en centrale verwarming. De scholen waren ook helemaal gratis voor de kinderen van de medewerkers.

Kortom, Milton begreep dat het succes van zijn bedrijf niet alleen maar geluk was, maar voor een groot deel voortkwam uit het welzijn van zijn werknemers. Een bijzondere aandacht die de chocolaatjes van Hershey tot op de dag van vandaag beroemd heeft gemaakt.

Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Advertisement