Vloerverwarming, met radiatoren of elektrische kachels: wat is voordeliger?

Janine image
door Janine

03 Januari 2022

Vloerverwarming, met radiatoren of elektrische kachels: wat is voordeliger?
Advertisement

Kijkend naar de kosten van de rekeningen, vraag je je in deze tijd van het jaar af welk systeem het handigst is om ons huis te verwarmen. Als gas altijd als de goedkoopste oplossing werd beschouwd, is de technologie met betrekking tot elektriciteit tegenwoordig zo geëvolueerd dat het als een zeer aantrekkelijk alternatief kan worden beschouwd. Wat te doen? Wie zou er beter kunnen overstappen van het ene energiesysteem naar het andere? Laten we wat opheldering geven.

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

In onze huizen is traditioneel methaangas altijd de energiebron geweest voor onze winterverwarming. Hoewel bekend is dat het een vervuilend systeem is, hebben de kosten van deze keuze de doorslag gegeven in het voordeel van het gebruik ervan. De laatste jaren stijgen echter de rekeningen van degenen die hun huis met gas verwarmen. Verder is de techniek van dit type ketel de laatste jaren niet veel ontwikkeld.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat het niet alleen de verbruikskosten zijn die op een verwarmingssysteem wegen. Zo zijn de kosten voor het plaatsen van een gasketel veel hoger en complexer dan voor een elektrisch systeem. Ketels hebben complexe leidingsystemen en verplicht jaarlijks onderhoud nodig, evenals veel schoonmaakinterventies.

Tot slot weet iedereen dat gasketels gevaarlijk zijn. Om deze reden moeten ze op specifieke punten van het huis en in kamers met voldoende ventilatie worden geïnstalleerd. Elektrische systemen daarentegen vormen minder problemen wat betreft veiligheid, hebben een geluidsniveau van nul in tegenstelling tot gassystemen die een aanzienlijke hoeveelheid water in de leidingen verplaatsen.

Advertisement
Ben Baligad/Flickr

Ben Baligad/Flickr

Wat vervuiling betreft, hebben elektrische systemen de voorkeur omdat ze geen vervuilende gassen of zware metalen uitstoten. Bovendien hebben elektrische systemen alleen een geschikt netwerk nodig om verbinding te maken en werken met sporadische onderhoudsinterventies. Houd er ook rekening mee dat er tegenwoordig in veel huizen al koelsystemen zijn die gemakkelijk kunnen worden omgebouwd voor verwarming in de winter. Op deze manier kan de energetische verandering in een woning tegen lage kosten plaatsvinden door gebruik te maken van de reeds bestaande regeling voor apparaten bedoeld voor koeling.

Kiwiev/Wikimedia

Kiwiev/Wikimedia

Tegenwoordig is het in de mode om vloerverwarmingssystemen op gas te installeren. Dit systeem kan met gesloten watercircuit of verwarming worden toegestaan ​​door speciale leidingen die onder de vloer zijn geplaatst of met een elektrisch systeem, dit verwarmingssysteem bestaat uit elektrische weerstanden die de afgifte van warmte mogelijk maken.

In beide gevallen zijn de kosten voor het installeren van dit systeem aanzienlijk duurder dan bij de andere. Bovendien houdt elke reparatie het risico in dat de vloerbedekking eruit moet (of het nu gaat om tegels of parket).

De kosten van de rekening zijn echter veel lager dan bij de andere methoden van ruimteverwarming. Ze betalen over het algemeen de beginkosten enorm terug. Er is berekend dat de kostenbesparing op de vloerverwarming gemiddeld rond de 25% per jaar ligt. De vermindering van het energieverbruik van een vloerverwarmingssysteem varieert van 8 tot 30%, afhankelijk van het type isolatie, de grootte van de te verwarmen ruimtes en het type stroomvoorziening.

Tot slot, voor welk type moeten we kiezen? Het is duidelijk dat we ons steeds meer moeten concentreren op elektrische verwarming, gezien de stijgende kosten van gas en de grotere efficiëntie van de technologie van installaties met een lagere vervuilingsgraad.

Welke elektrische systemen moeten we kiezen?

Het beste, vooral in kleine kamers, zou zijn de dure kosten van een vloerverwarmingssysteem te vergelijken, dat - na verloop van tijd - veel minder "gulzig" in kilocalorieën blijkt te zijn dan radiatorsystemen en beter presteert in termen van effectiviteit.

Advertisement