Wat gebeurt er met je lichaam als je te veel slaapt? Dit zijn de 4 effecten op de gezondheid - Curioctopus.nl
x
Wat gebeurt er met je lichaam als je…
Al 6 jaar geen loonsverhoging gekregen: modelmedewerker besluit te stoppen 16 gelukkige toevalligheden vereeuwigd door deze fotograaf in meer unieke dan zeldzame foto's

Wat gebeurt er met je lichaam als je te veel slaapt? Dit zijn de 4 effecten op de gezondheid

14 Januari 2022 • Door Janine
894
Advertisement

We horen vaak hoe belangrijk het is om voldoende te slapen en wat de effecten zijn van weinig slaap op ons fysieke en mentale welzijn. Maar er is ook een ander aspect om te overwegen: ook te veel slapen kan negatieve effecten hebben op onze gezondheid. Maar wat betekent het om te veel te slapen? De door professionals aanbevolen rusturen moeten 6-8 per dag zijn. Elke nacht minder dan 6 uur slapen betekent weinig slapen, maar consequent langer dan 8 uur slapen kan betekenen dat je te veel slaapt. Laten we eens kijken wat volgens de onderzoekers de effecten zijn van te veel slaap op onze gezondheid.

via: amerisleep
foto: Pexels

Je voelt je voortdurend moe

Het lijkt een tegenstrijdigheid, maar meer slapen dan je zou moeten betekent niet dat je meer uitgerust en energiek bent; voor geleerden is het juist het tegenovergestelde: te veel slapen kan leiden tot meer vermoeidheid en minder concentratievermogen.

Je hebt vaker last van hoofdpijn

Te veel slapen veroorzaakt spanningshoofdpijn, en dit komt doordat de neurotransmitters verkeerd zijn ingeschakeld. Als je vaak last hebt van hoofdpijn, is langer slapen dan normaal geen goede gewoonte. Wetenschappelijk onderzoek heeft dan ook aangetoond dat langdurig slapen, en langer dan nodig, de activiteit van sommige neurotransmitters beïnvloedt, waardoor hoofdpijn ontstaat.

foto: Pexels

Je zou sneller kunnen verouderen

Langer slapen betekent een vroegtijdig verouderingsmechanisme in gang zetten, en we spreken niet alleen vanuit een puur esthetisch oogpunt: degenen die herhaaldelijk meer slapen dan zou moeten, ervaren vroegtijdige veroudering van de hersenen, met als gevolg problemen met geheugen en concentratie.

Je kunt gewichtstoename opmerken

Onderzoekers hebben een verband ontdekt tussen gewichtstoename en slaap. Degenen die minder of meer sliepen dan de aanbevolen uren ervoeren een aanzienlijke gewichtstoename. In het bijzonder bleek uit de studie dat mensen die meer dan negen uur sliepen 21% meer kans hadden om zwaarlijvig te worden dan degenen die tussen de 6 en 8 uur per nacht sliepen.

We hebben de neiging om ten onrechte te denken dat meer slapen dan nodig is voordelen kan opleveren: we denken dat we na 10 lange uren slaap meer uitgerust zullen zijn en klaar voor de dag. Als we - zo nu en dan - meer slapen dan we zouden moeten, is er niets aan de hand. Zoals met alles, moet men vermijden het te overdrijven en slechte gewoonten aan te nemen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt