"Ik heb maar één kind, hoewel mijn lichaam in staat is om er nog meer te krijgen: het schuldgevoel vreet aan me”

Janine image
door Janine

04 Januari 2022

"Ik heb maar één kind, hoewel mijn lichaam in staat is om er nog meer te krijgen: het schuldgevoel vreet aan me”
Advertisement

Ik heb maar één kind, hoewel mijn lichaam "in staat" is om er nog meer te krijgen: ik voel me hier enorm schuldig over, ben ik onredelijk? -. Dit is de vraag die een moeder op een forum stelde, en het is dezelfde vraag die veel andere vrouwen die al een kind krijgen, zichzelf stellen, of ze er nog meer willen of niet.

Het is een vrije keuze, maar vaak verhindert het schuldgevoel en het verantwoordelijkheidsgevoel dat met deze keuze gepaard gaat, dat je gemakkelijk een beslissing neemt.

via Mums Net

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Een moeder wendde zich tot een forum van ouders op internet om een ​​mening over haar situatie te vragen: de vrouw heeft een 3-jarige zoon en onlangs hebben zij en haar partner besloten geen andere kinderen te krijgen. De periode na de geboorte van het eerste kind was erg zwaar voor de vrouw, die een fase van depressie doormaakte: "Het is moeilijk, ook nu nog”, zegt ze.

Ondanks de volkomen legitieme beslissing, zegt de vrouw dat ze een sterk schuldgevoel voelt waar ze niet mee om kan gaan: "Ik wil niet dat mijn kind alleen is, maar ik kan niet omgaan met het idee om nog een baby te krijgen, hoewel mijn lichaam er toe in staat is.”

De vrouw zegt dat ze haar zoon zijn neefjes en nichtjes heeft laten ontmoeten: toen de kinderen samen speelden, begon de vrouw een gevoel van droefheid te voelen bij het zien van haar zoon met andere kinderen, zich realiserend dat de kleine geen broers en zussen zal hebben om mee te spelen.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

"Ik heb een broer en mijn partner heeft een zus, dus we weten geen van beiden wat het betekent om enig kind te zijn", schrijft de vrouw in de post. De vrouw voelt zich ook schuldig tegenover haar vriendin: "Ze heeft vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan om haar dochter te krijgen, en is erg gefrustreerd door het feit dat ze niet meer kinderen kan krijgen. Ze zou graag in de positie willen zijn om te kiezen of ze haar een broertje of zusje kan geven, zoals ik."

Ben ik zo onredelijk?

Het besef van haar precaire mentale toestand, de verantwoordelijkheid om een ​​keuze te maken die hoe vrij ook een impact zal hebben op het leven van haar zoon, en de confrontatie met haar vriendin, hebben bij deze vrouw veel verwarring gebracht.

Ja, je bent onredelijk, was de reactie op de post die de vrouw het vaakst ontving: mensen die het verhaal hebben gelezen, zeggen namelijk dat het kind zich als enig kind niet alleen zal voelen. “Cultiveer vriendschappen en je kind zal fantastisch zijn", antwoordde iemand. Een andere gebruiker wees haar erop: "Je zet geen leven op de wereld alleen om iemand anders zich niet alleen te laten voelen." Andere ouders vertelden haar hoe ze een soortgelijke keuze hadden gemaakt, zonder enig schuldgevoel: "We zijn zo gelukkig", schreven ze haar.

Wat vind jij van de twijfels van deze moeder? Heb je ook een soortgelijk schuldgevoel gehad bij je kinderen? Vertel ons je ervaring!

Advertisement