€150 miljoen per ongeluk bijgeschreven door de bank: duizenden mensen kregen een "bijzonder" kerstcadeau

Janine image
door Janine

03 Januari 2022

€150 miljoen per ongeluk bijgeschreven door de bank: duizenden mensen kregen een "bijzonder" kerstcadeau
Advertisement

Met Kerstmis zagen 75.000 mensen een wonder werkelijkheid worden: uit het niets werden ongerechtvaardigde bedragen op hun bankrekeningen bijgeschreven, waardoor hun beschikbare saldo enorm opliep.

He ging om een technische fout waar de bank Santander de afgelopen dagen bij betrokken was: de bank heeft ten onrechte een totaalbedrag van 150 miljoen euro bijgeschreven op enkele van haar klanten en leveranciers. Nu zijn de technici bezig om de bedragen terug te krijgen, maar er lijken al wat problemen te zijn ontstaan.

via The Times

Advertisement
pixabay

pixabay

De eigenaren van de 75.000 "gelukkige” rekeningen wonen allemaal in het Verenigd Koninkrijk en zijn individuen of bedrijven die hebben samengewerkt of hebben gewerkt voor de bank Santander.

De fout is namelijk ontstaan ​​tijdens de betaling van de diensten: het is nog niet bekend of dit door een computer of door een menselijke fout komt, de overgeschreven bedragen beginnen te dupliceren en in sommige gevallen te verdrievoudigen. De overschrijvingen lijken te zijn gedaan vanaf verschillende rekeningen, maar allemaal op naam van de financiële instelling.

De bank bood meteen haar excuses aan aan klanten die foutieve bedragen bijgeschreven zagen, en zorgde er tegelijkertijd voor dat geen enkele andere klant op de rekening in het rood belandde: het geld zou namelijk niet van de rekeningen van andere klanten zijn afgeschreven, maar zou afkomstig zijn van bankfondsen.

Santander is al begonnen met het terugvorderen van de ten onrechte betaalde bedragen, maar het probleem is dat het geld ook is overgemaakt naar rekeningen die bij andere banken zijn geopend: het risico is dat sommige mensen het extra bijgeschreven bedrag al hebben uitgegeven. In dit geval zou het erg moeilijk zijn om het geld terug te krijgen, in het geval dat het account van de klant in het rood staat na het terugvorderen. Er wordt nu gewerkt om de gecompliceerde situatie op te lossen.

Die 75.000 mensen hebben de sensatie ervaren zichzelf rijker te zien zonder reden, om vervolgens alles terug te moeten geven aan de rechtmatige eigenaar.

Advertisement
pixabay

pixabay

Blijkbaar zijn fouten zoals die met Santander niet ongewoon: andere keren is het voorgekomen dat mensen onterechte bedragen op hun rekeningen zagen, bijgeschreven door banken. En meestal betaalden degenen die van de gelegenheid gebruik maakten om dat geld uit te geven er een hoge prijs voor: de wetten verschillen van land tot land, maar in principe is het illegaal om geld uit te geven waarvan niet kan worden bewezen dat het legitiem is.

Een vrouw uit New Orleans, in de Verenigde Staten, kreeg onlangs een arrestatiebevel omdat ze weigerde 1,2 miljoen dollar terug te geven, die haar bank haar per ongeluk had gecrediteerd.

Het is niet echt het geval om slim te zijn, in dit geval!

Advertisement