Hoe de samenleving moeders en vaders ziet: een artiest toont het in haar tekeningen

Janine image
door Janine

20 Februari 2022

Hoe de samenleving moeders en vaders ziet: een artiest toont het in haar tekeningen
Advertisement

In de minder moderne samenleving waren de rollen van vader en moeder goed gedefinieerd: de man had de taak om te werken en genoeg te verdienen om het gezin te onderhouden, terwijl de vrouwen verantwoordelijk waren voor de opvoeding van de kinderen en het huishouden. Vandaag is de situatie geëvolueerd, met moeders die zich ook inzetten voor hun carrières en vaders die ook zorgen voor het nageslacht. Een team waarin de taken stilaan opschuiven naar een eerlijke verdeling, maar dat om de een of andere reden, waarschijnlijk het resultaat van een nog aanwezige erfenis, vaak één front ziet applaudisseren: het mannelijke.

Kortom: hoewel vaders nog steeds het minimale takenpakket van hun kinderen vervullen, worden ze geprezen door een samenleving die het nog steeds vanzelfsprekend lijkt te vinden dat moeders dat doen.

Het probleem op sociale media wordt aangepakt door Mary Catherine Starr, een artiest die een bericht deelde dat viraal ging vanwege haar cartoons op haar Instagram-account momlife_comics.

via momlife_comics/Instagram

Advertisement

1. "Een geïllustreerde gids voor de dubbele maatstaven van het ouderschap"

De artiest begeleidt de post met de volgende woorden: "Dit is geen steek onder water naar de vaders, het is een steek onder water naar onze samenleving, een samenleving die vaders toejuicht wanneer ze de meest elementaire ouderlijke taken uitvoeren, maar perfectie verwacht van moeders (of, erger nog, zich schamen voor elke beslissing en/of actie die ze maken!) Een vader die zijn zoon meeneemt naar de afspraak van de kinderarts? Dat is geweldig! Wat een behulpzame en geweldige man! Doet een moeder het? Natuurlijk; dat is haar plicht (of ze nu werkt of niet). Ik had een miljoen van dit soort voorbeelden kunnen maken”, gaat Starr verder, “maar ik denk dat je het wel begrijpt."

Advertisement

2. "Grappige vader/luie moeder"

2. "Grappige vader/luie moeder"

momlife_comics/Instagram

De artiest heeft duidelijke ideeën: in deze afbeelding laat ze zien hoe dezelfde handeling anders wordt ervaren als deze wordt uitgevoerd door een vader of een moeder: in het eerste geval is de vader die wat "junkfood" mee naar huis neemt praktisch en aardig, gemakkelijk in de omgang, in lijn met de gulzige en speelse geest van kinderen. In het tweede sijpelt echter een gedachte door de collectieve verbeelding: "Deze moeder heeft geen zin om te koken voor haar kinderen."

3. "Aanwezige vader/afgeleide moeder"

3. "Aanwezige vader/afgeleide moeder"

momlife_comics/Instagram

In de derde grafische voorstelling vindt de vader, ondanks de werkverplichtingen die hem aan de telefoon houden (hij zal "ongetwijfeld" de e-mails van sommige klanten aan het lezen zijn), tijd vinden om de kinderwagen van zijn baby te duwen. De moeder daarentegen wordt als onverschillig bestempeld: in plaats van aandacht te schenken aan de pasgeborene, is ze druk met haar mobieltje.

4. "Zorgzame vader/werkende moeder"

4. "Zorgzame vader/werkende moeder"

momlife_comics/Instagram

In deze cartoon wil de artiest een vader laten zien die, ondanks zijn haast, zijn dochter hartelijk begroet, van wie hij in vervoering lijkt te zijn. Hoe zit het met de vrouw in plaats daarvan? Het is duidelijk dat ze in de ogen van de samenleving prioriteit geeft aan haar werk, als ze niet eens tijd heeft om haar dochter naar de schoolingang te begeleiden...

5. "Een geweldige vader/een gewone moeder"

5. "Een geweldige vader/een gewone moeder"

momlife_comics/Instagram

De laatste cartoon onderstreept hoe uitzonderlijk het is dat een vader zijn zoon meeneemt naar het park en op zijn schommel duwt: wie hem ziet, kan alleen maar denken "wat een goede vader!" Wat de moeder betreft, niets bijzonders: normale routine...

Advertisement
momlife_comics/Instagram

momlife_comics/Instagram

De tekeningen van Starr eindigen met de zin "Ik hoop dat je iets hebt geleerd".

Het leverde zeker, met enkele eenvoudige grafische ontwerpen, een interessant gezichtspunt op dat de moeite waard is om over na te denken!

Wat vind jij?

Advertisement