Onderzoek toont aan dat het eten van iets totdat je een vol gevoel hebt, de drang om er opnieuw van te proeven vertraagt

Janine image
door Janine

14 Maart 2022

Onderzoek toont aan dat het eten van iets totdat je een vol gevoel hebt, de drang om er opnieuw van te proeven vertraagt
Advertisement

We hebben allemaal voorkeuren op het gebied van eten. Er zijn mensen die de voorkeur geven aan zoet boven hartig, mensen die gek zijn op pittige gerechten en mensen die er niet van houden. En hoe zit het met drank? Dat is hetzelfde, wanneer je water bestelt in het restaurant, vraagt de ober ​​“met of zonder prik?”

Je favoriete eten niet opgeven of het sap drinken dat we het lekkerst vinden, is prima, maar er is één maar: doe het met mate en stop voordat je je vol voelt.

Waarom? Een onderzoek legt het ons uit, volgens welke het vullen met een bepaald voedingsmiddel ertoe zou leiden dat het veel minder wordt gewaardeerd.

via Neuroscience Standford University

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Het onderzoek werd uitgevoerd door twee onderzoekers van de universiteiten van Stanford en Boston met drie experimenten.

Bij de eerste waren 134 studenten betrokken, die werden gevraagd om drie verschillende soorten crackers te proeven en vervolgens hun favoriet te kiezen. Op dat moment kreeg elk van hen een bepaald aantal crackers te eten. Toen ze klaar waren, stelden de geleerden een specifieke vraag: hoeveel plezier ze ervan hadden gehad ze te eten.

Uit de reacties bleek dat het enthousiasme aanzienlijk lager was bij degenen die 15 crackers kregen dan bij degenen die er slechts drie hadden gekregen.

Dat niet alleen: de deelnemers die een grotere portie hadden, lieten zien dat ze geen haast hadden om dezelfde crackers nog een keer te willen proeven. Aan de andere kant vroegen degenen die een kleine hoeveelheid hadden ontvangen om een verpakking van het gekozen type snack te krijgen.

Dit betekent dat het eten van een bepaald voedsel totdat je je helemaal vol voelt, uitstel zal geven om het opnieuw te willen proeven. Elke hap meer is in feite minder "leuk" en voldoening gevend dan de vorige. Kortom, de laatste happen zullen bijna worden aangedreven door traagheid, in plaats van door echt genoegen.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

"Mensen hebben de neiging om met het voedsel dat ze lekker vinden te overdrijven zonder het effect ervan te beseffen", zegt Baba Shiv, professor in marketing aan Stanford. "Door gematigdheid te gebruiken, krijg je meer voldoening.”

Het tweede experiment slaagde er daarentegen in om het gevoel van verzadiging weer in evenwicht te brengen. De test werd uitgevoerd bij twee groepen studenten: de eerste kreeg een slok sap te drinken en daarna twee crackers, terwijl de tweede, na de eerste twee passages, nog een slok kreeg. Welnu, de studenten in groep nummer twee lieten zien dat ze het sap veel lekkerder vonden en vroegen om meer.

Het interval van de crackers slaagde er daarom in om het gevoel van volheid te elimineren, waardoor de tweede slok net zo lekker was als de eerste, zodat men meer wilde.

Ten slotte, in het derde experiment, vroegen de academici 128 studenten om een ​​kleine hoeveelheid druivensap te drinken en vroegen sommigen van hen om het niveau van genot aan te geven op het moment dat ze het dronken. Uit deze test blijkt dat het bewust zijn van het genot van het nuttigen van eten of drinken de voldoening daarbij vergroot.

Pxhere-Nott he actual photo

Pxhere-Nott he actual photo

De geïnterviewden realiseerden zich dat ze de eerste slok op prijs stelden en genoten met volle teugen van het sap en vroegen al snel om meer. Toen ze zich het genot van de eerste slok beter konden herinneren, meldden ze dat ze het sap lekkerder vonden en weer snakten naar het druivensap.

De resultaten van deze experimenten zijn van grote relevantie op het gebied van geheugen, waarbij onderzoekers zich afvragen over het besluitvormingsproces met betrekking tot de snelheid van informatie: als je iets kiest, herinner je je het laatste idee dan beter of het eerste? En welke is het belangrijkst?

Op basis van de verzamelde gegevens lijkt het erop dat de laatste slok of hap, die samenvalt met het gevoel van volheid, een groter gewicht heeft dan het plezier dat de eerste geeft. Dit zou erop wijzen dat de hersenen de neiging hebben om de aanvankelijke voldoening te vergeten als deze eenmaal is voltooid.

Uiteindelijk, om echt te genieten van een hapje of een drankje, is matiging het sleutelwoord.

Advertisement