Wetenschappers hebben ontdekt hoe ze een gen moeten uitschakelen zodat je naar hartenlust kunt eten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wetenschappers hebben ontdekt hoe ze…
14 interessante wetenswaardigheden over de wereld die je waarschijnlijk nog niet kende Wetenschappers hebben mogelijk het mysterie van de donkere materie opgelost: ze hadden jarenlang de oplossing onder hun neus

Wetenschappers hebben ontdekt hoe ze een gen moeten uitschakelen zodat je naar hartenlust kunt eten

Door Skip Tromp de Haas
1.479
Advertisement

Eten naar hartenlust zonder dik te worden. Nee, het is geen droom, maar een ontdekking die door een universiteit in Texas en in Australië is gedaan. De vervelende bijkomstigheid van een keer behoorlijk veel eten is dat je wat kilootjes erbij krijgt. Dit zou echter bepaald kunnen worden door een enkel gen. Indien dit gen wordt uitgeschakeld, zou het probleem zijn verholpen. Op dit moment zijn de tests beperkt gebleven tot laboratoriummuizen maar sluiten onderzoekers de mogelijkheid niet uit dat er een pil kan worden gemaakt die ons deze magie, euhh, dit voordeel kan bezorgen.

foto: pixabay.com

Onderzoekers van een universiteit in Texas en Australië hebben ontdekt dat het RCAN1-gen invloed heeft op de stofwisselingsprocessen en op het vermogen van het lichaam om warmte te produceren. Door de werking van het gen als het ware te "deactiveren" zijn laboratoriummuizen er per direct niet meer vatbaar voor om dikker te worden door middel van eten. Het was net alsof de muizenlijfjes meer energie kregen waardoor ze meer calorieën gingen verbranden.

Voorlopig hebben deze experimenten betrekking op muizen, maar biedt de  ontdekking die toen werd gedaan wel mogelijkheden voor het ontwikkelen van een medicijn voor mensen met overgewicht die moeite hebben met afvallen. "Een pil ontwikkelen die speciaal is gericht op het RCAN1-gen zou mogelijk tot gewichtsverlies kunnen leiden" zegt Damien Keating, hoofdauteur van het onderzoek.

foto: pixabay.com

Deze pil heeft veel potentie. Keating voegt er nog aan toe: "Het medicijn waar we aan werken zou ervoor kunnen zorgen dat er veel meer calorieën worden verbrand, zelfs als iemand niet beweegt. Dat betekent dat er minder vet zou worden opgeslagen in het lichaam, zonder dat je daarvoor dan minder hoeft te eten of meer moet gaan sporten."

Het ligt natuurlijk voor de hand dat niet iedereen zomaar deze pil gaat krijgen. Deze behandeling zal vooral bestemd zijn voor mensen die kampen met obesitas of andere stofwisselingsaandoeningen, mensen die binnen zeer korte tijd snel moeten afvallen. Deze pil is geen manier om sneller doelen te bereiken waar je, vooral als je langdurige resultaten wilt, moeite voor moet doen en waar je doorzettingsvermogen voor nodig hebt.

We eten niet alleen maar bepaalde hoeveelheden zodat we aankomen of afvallen, dat mogen we niet vergeten. Eten gaat namelijk verder dan alleen maar het opslaan van vet. Het is daarom wenselijk je dieet gebalanceerd te houden, of er nou wel een magische pil is of niet.

Bron:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt