3 seconden per dag gewichtheffen is genoeg om je kracht te vergroten: dat beweert een studie

Janine image
door Janine

03 April 2022

3 seconden per dag gewichtheffen is genoeg om je kracht te vergroten: dat beweert een studie
Advertisement

Consistentie is dat onderdeel dat in staat is om een verschil te maken. Degenen die sporten en een dieet volgen, weten heel goed dat resultaten alleen na verloop van tijd en constante toewijding zullen komen. Het lijkt ondenkbaar om een ​​paar uur te trainen en al resultaten te krijgen, maar een onderzoek gooit die wijdverbreide gedachte volledig omver, met het argument dat drie seconden per dag intensieve krachttraining voldoende zou zijn om de spierkracht te verbeteren.

via Scandinavian Journal of Medicine and Sport

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Het onderzoek in kwestie is gepubliceerd in de Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, en is uitgevoerd door onderzoekers van de Edith Cowan University in Australië en de Niigata University in Japan. De wetenschappers bestudeerden de gezondheid en kracht van 39 universiteitsstudenten gedurende een periode van 4 weken, waarin de jongeren krachttraining ondergingen. De studenten trainden 5 dagen per week en deden vooral oefeningen voor de biceps. Het bijzondere van de training is dat elke oefening vereist dat gedurende 3 seconden elke persoon maximale inspanning levert dankzij een "weerstandsmachine". Wat gebeurde er na 4 weken training?

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

De onderzoekers voerden analyses uit en ontdekten dat de deelnemers aan het experiment in het begin 10% sterker waren, ondanks de intense fysieke inspanning van 3 seconden per dag, en dus 60 seconden per maand. Zo zijn ze tot conclusies gekomen die zeker tegen de trend ingaan: kleine dagelijkse inspanningen, en oefeningen gericht op kracht en niet op uithoudingsvermogen, hebben aanzienlijke voordelen voor de kracht. Dit gebeurt echter vooral bij beginners of bij degenen die voor het eerst aan lichaamsbeweging met gewichten doen. Spieropbouw daarentegen is een onderneming die veel langer duurt: hoewel er een toename in kracht was, nam de spieromvang van de deelnemers niet toe. Beginners kunnen daarom al resultaat ervaren van de eerste trainingsweken: wie sterker wil worden of weer in vorm wil komen, hoeft geen uren in de sportschool door te brengen.

Advertisement