In Rome werd een oud grafaltaar ontdekt: het was opgedragen aan een 13-jarig meisje

Janine image
door Janine

01 Juni 2022

In Rome werd een oud grafaltaar ontdekt: het was opgedragen aan een 13-jarig meisje
Advertisement

Een werkelijk fascinerende ontdekking, die ons in contact brengt met suggestieve en minder bekende verhalen, die zich afspeelden in Rome, in een gebied dat, ondanks dat het buiten het historische centrum ligt, bijzonder interessant is vanuit archeologisch oogpunt.

Het is bovendien geen mysterie dat de "eeuwige stad" een onuitputtelijke bron is van wonderen die voortkomen uit haar verleden. En deze keer, om de aandacht te trekken van de archeologen die onderzoek deden, was het een grafconstructie met een heel bijzondere geschiedenis. Het altaar zou in feite zijn gewijd aan een jong meisje genaamd Valeria, en de hele structuur is perfect bewaard gebleven, ondanks dat het van ongeveer 1800 jaar geleden dateert. Klaar om het nader te ontdekken?

Advertisement

De ontdekking is er een die ervoor zorgt dat er veel over gepraat wordt, en die erin slaagt de grenzen van het land waar het plaatsvond te overschrijden. In het Appio-Latino-district van de Italiaanse hoofdstad was archeologisch onderzoek gaande met betrekking tot uit te voeren waterwerken, toen de experts zich voor een gebouw bevonden waarvan ze zeker niet dachten dat ze het in zo'n goede staat zouden aantreffen.

Waar hebben we het over? Over "een klein columbarium, waarschijnlijk hypogeum, en een grafaltaar gewijd aan de zeer jonge Valeria", aldus de speciale hoofdinspecteur voor archeologisch erfgoed van Rome. Het meest indrukwekkende, naast de vondst zelf, is dat het witmarmeren altaar gewijd aan het meisje perfect bewaard is gebleven.

Advertisement

Maar wie was de jonge vrouw aan wie dit werk was opgedragen? "Valeria Laeta, dochter van Publius, leefde 13 jaar en 7 maanden", luidt de inscriptie op het artefact. Volgens de eerste analyses lijkt het dat het dateert uit de tweede eeuw na Christus. Het is geen toeval dat het object daar werd gevonden, in een gebied waar destijds een grote necropolis was. Het verhaal van dit meisje is weinig bekend en het is ongetwijfeld heel triest dat ze op zo’n jonge leeftijd is overleden.

De ontdekking wachtte op de archeologen twee meter onder het straatniveau, en nu moeten alleen nog meer diepgaande onderzoeken uitgevoerd worden om de andere geheimen nader te onderzoeken. Bijzonder fascinerend zijn de decoratieve bas-reliëfs, versierd met jachttaferelen. Het is echt ongelooflijk dat het grafgebouw, met zijn gepleisterde muren die in geel en rood zijn geverfd, zich in deze staat bevindt, aangezien de enorme verstedelijking in dit gebied in het verleden het letterlijk had kunnen vernietigen.

Nog een prachtige bevestiging van het verleden dat terugkeert in vormen en manieren die we het minst verwachten!

Advertisement