Het spookeiland dat verschijnt en verdwijnt van Google Maps: een mysterie dat de wetenschap in verwarring brengt

Janine image
door Janine

11 Mei 2022

Het spookeiland dat verschijnt en verdwijnt van Google Maps: een mysterie dat de wetenschap in verwarring brengt
Advertisement

Stel je voor dat je naar een specifieke locatie gaat, veilig en geleid door een kaart, daar aankomt en ontdekt dat die plek er in werkelijkheid niet is. In plaats daarvan zijn er alleen de golven van de oceaan, niets anders.

Onmogelijk? Absurd? Niet echt, want het eiland waarover we je gaan vertellen heeft precies dit kenmerk: het verschijnt en verdwijnt van de kaarten, ondanks dat het lang geleden is ontdekt en een heel specifieke naam heeft. Het is geen toeval dat, door velen, dit mysterieuze atol in de Stille Oceaan is omgedoopt tot "spookeiland", en jarenlang de nieuwsgierigheid heeft gewekt van geleerden en experts, meer dan ooit vastbesloten om duidelijkheid te scheppen. Klaar om een ​​reis naar Sandy Island te maken?

via Scitechdaily

Advertisement

Hoewel het misschien wat fantasievol lijkt, is het “spookeiland” een concept dat de wetenschap goed kent. Dit is hoe een ontstaan ​​land wordt gedefinieerd dat wordt ontdekt en op de kaarten wordt ingevoegd, maar dat op een later tijdstip niet meer verschijnt en daarom wordt verwijderd. Hoe is dit mogelijk? Sommigen van hen kunnen deel uitmaken van legendes, andere kunnen het gevolg zijn van onnauwkeurige observaties van ontdekkingsreizigers en navigators, of ze kunnen echt niet meer bestaan ​​​​als gevolg van natuurlijke gebeurtenissen.

Het is niet moeilijk om geïntrigeerd te raken door deze eilanden, en Sandy Island bewijst het. Dit mysterieuze eiland is namelijk verschenen en verdwenen op Google Maps, waardoor wetenschappers meerdere keren perplex stonden, tot het punt dat er verschillende expedities en zoekopdrachten zijn ondernomen. Sandy Island zou worden gevonden - de voorwaardelijke wijs is een must! - in de Koraalzee, tussen Australië en Frans Nieuw-Caledonië, en het bestaan ​​ervan zou al bekend zijn sinds 1774, toen de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook het op een van zijn kaarten tekende.

Denk je dat als een plaats op officiële kaarten bestaat, dit betekent dat deze ook in de echte wereld aanwezig is? Voor Sandy Island is dit niet het geval. Gemeld op de Franse hydrografische kaarten, verdween het in 1979. Jaren later was het echter nog steeds duidelijk aangegeven op Google Maps, waar het in ieder geval tot 2012 bleef. Verschillende gebruikers herinneren zich echter dat ze via de satellietfoto's van Google Earth een soort donkere "polygoon" in het midden hadden waargenomen van de Stille Oceaan, precies op dat punt.

Advertisement
R.C. Carrington - Hydrographic Office - nla.gov.au

R.C. Carrington - Hydrographic Office - nla.gov.au

Sandy Island was immers jarenlang helemaal niet de vrucht van de verbeelding. Kronieken uit die tijd spreken over andere waarnemingen die plaatsvonden in 1895, een periode waarin de afmetingen van het eiland ook werden verspreid, beschouwd als ongeveer 24 mijl lang en iets meer dan 3 mijl breed. Maar waar is het gebleven? Wetenschappers en onderzoekers van over de hele wereld vroegen het zich af en in 2012 besloten ze eindelijk een duidelijk antwoord te vinden.

In november van dat jaar zetten Australische experts van de R/V Southern Surveyor koers naar de plek waar ze Sandy Island zouden moeten vinden. Wat hebben ze daar ontdekt? Niets dan het blauw van de oceaan! Er was geen spoor van het eiland en de diepte van het water was op dat moment meer dan 1.400 meter, wat een "recente" onderdompeling zou hebben uitgesloten. Zo is dit mysterieuze atol ook van digitale kaarten verwijderd, hoewel het raadsel niet is opgelost.

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat in die delen een groot drijvend blok puimsteen zou kunnen zijn gepasseerd na de uitbarsting van een vulkaan op de eilanden van Tonga. Zagen de oude ontdekkingsreizigers misschien dit? En misschien hebben de satellieten van Google er jaren later nog een vereeuwigd, die daar terloops voorbijkwam? Het mysterie blijft, en Sandy Island is meer dan ooit een "mythische" en fascinerende plek... zelfs als het misschien nooit heeft bestaan.

Advertisement