Meisje overwint haar ernstige arachnofobie door een springspin te adopteren: "We hebben er samen aan gewerkt"

Janine image
door Janine

12 Juni 2022

Meisje overwint haar ernstige arachnofobie door een springspin te adopteren: "We hebben er samen aan gewerkt"
Advertisement

Arachnofobie is de onbeheersbare angst voor spinnen, waardoor je een verlammende terreur voelt zodra je er een ziet, ook al is het heel klein. Veel arachnofobe mensen voelen zich ongemakkelijk tegenover fictieve voorstellingen van het dier, zoals een plastic reproductie. Is er een manier om deze angst te overwinnen? Een vrouw is erin geslaagd en nam haar toevlucht tot wat we zouden kunnen definiëren als “shocktherapie”: ze raakte bevriend met een spin en begon voor hem te zorgen.

via Insider

Advertisement

Emily Hess had ernstige vorm van arachnofobie, maar slaagde erin deze te verslaan. De eer gaat naar een mooie springspin van Aziatische afkomst met wie de vrouw een band heeft opgebouwd en die ze Gretel noemde.

Het kostte Hess wat tijd om het gevreesde dier te naderen, maar toen ze het ijs brak, overwon ze haar angsten en ontwikkelde ze zelfs een echte genegenheid voor de spin. Gretel van haar kant was eerst net zo achterdochtig en liet zich niet gemakkelijk benaderen. Maar toen ontstond er een grote vriendschap tussen de twee.

“Ik ben altijd erg bang geweest voor spinnen. Ze wilde me ook niet aanraken... We waren allebei erg nerveus en we werkten er samen langzaam aan... dus na een tijdje realiseerde ik me dat ik haar naar me toe moest laten komen... Ze was helemaal niet eng, ze was eigenlijk best schattig. Na een tijdje leek ze het echt leuk te vinden om bij me te zitten en met me de deur uit te gaan”, zei de vrouw.

Advertisement

Emily zorgde echt voor Gretel en bouwde een prachtige omheining voor haar. Na verloop van tijd had de spin wat moeite om het te bereiken vanwege de leeftijd, dus zorgde de vrouw ervoor om het aan te passen om gemakkelijker toegang te krijgen.

De vriendschap met Gretel deed Emily beseffen dat ze bijvoorbeeld anderen kon helpen haar zelfde angst te overwinnen. Ze heeft veel foto's op haar sociale profielen gedeeld en de boodschap verzonden dat het nuttig is om de dingen te kennen die ons bang maken om het te laten verdwijnen.

De gemiddelde levensduur van springspinnen is ongeveer een jaar. Na Gretel, die in 2021 overleed, adopteerde Emily Panda, Sid, Peanut en vele andere kleine vriendjes.

Een werkelijk merkwaardige maar effectieve manier om je fobieën onder ogen te zien en te overwinnen. Wat vind jij hiervan?

Advertisement