Wetenschappers ontdekken een verloren wereld diep in het Antarctische ijs: "het zit vol leven"

Janine image
door Janine

11 Juni 2022

Wetenschappers ontdekken een verloren wereld diep in het Antarctische ijs: "het zit vol leven"
Advertisement

Wat verbergen de diepten van zeeën en land voor ons? Waarschijnlijk is dit een van de meest fascinerende en meest besproken kwesties ooit, die erin slagen nieuwsgierigheid te wekken, de verbeelding te prikkelen en tegelijkertijd het onderzoek van veel wetenschappers te betrekken. En soms zijn zij het die, bijna bij toeval, voor ongelooflijke ontdekkingen komen te staan, om iedereen sprakeloos achter te laten, net zoals degene waar we je over gaan vertellen.

Stel je voor dat je een verrassende - en tot nu toe onbekende - verloren wereld tegenkomt, 500 meter onder het ijs begraven en vol levensvormen als een echt ecosysteem. Nee, we vertellen niet de plot van een sciencefictionfilm, maar zo kunnen we de ontdekking samenvatten die plaatsvond in de Rosszee, in Antarctica, door een team van onderzoekers die de gevolgen van klimaatverandering in het gebied bestudeerden. Wat zat daar onder? Niet alleen dieren, maar ook vele andere natuurlijke elementen die nog nooit waren verkend!

via Scoop Independent News

Advertisement
NIWA New Zealand

NIWA New Zealand

De ontdekking is er zo een die voorbestemd is om de geschiedenis in te gaan, niet alleen vanwege het belang ervan, maar ook vanwege de verrassing die het in de wetenschappelijke wereld teweegbracht. Toen ze de instrumenten in een enorm gat in de Ross Ice Shelf lieten zakken, hadden Nieuw-Zeelandse onderzoekers van de Universiteit van Wellington, onder leiding van Huw Horgan, nooit verwacht te zien wat ze zagen.

Beneden, 500 meter onder het bevroren oppervlak, wachtte geheel onverwacht een echt ecosysteem op hen, bestaande uit dieren, meren en zoetwaterrivieren. Het eerste dat zichtbaar was, was in feite een zeer dichte groep garnaalachtige schaaldieren, die de sonde omringden die door de wetenschappers was laten zakken.

Advertisement
Mystery Truth - Craig Stevens NIWA/Youtube Screenshot

Mystery Truth - Craig Stevens NIWA/Youtube Screenshot

Hoewel Horgan al vermoedde dat daar een ondergronds estuarium zou kunnen zijn, hadden noch hij, noch zijn collega's gedacht dat hij daarachter een soort verborgen wereld zou vinden. Het was niet gemakkelijk om dat punt te bereiken, en waarschijnlijk was het om deze reden nog nooit eerder verkend.

NIWA New Zealand

NIWA New Zealand

"Even dachten we dat er iets mis was met de camera - merkte Craig Stevens op, een van de oceanografische fysici die bij de expeditie betrokken waren - maar toen de focus verbeterde, konden we niet anders dan de zwerm kleine dieren van slechts 5 millimeter groot opmerken die daar rondzwommen. "Wat voor soort dieren zijn het? Naar verluidt amfipoden of soortgelijke schaaldieren vergelijkbaar met garnalen, al bekend bij de wetenschap. "We waren opgetogen - vervolgde Stevens - omdat de aanwezigheid van al die dieren een duidelijk teken is van een belangrijk ecosysteem dat zich hieronder bevindt".

Craig Stevens - NIWA New Zealand

Craig Stevens - NIWA New Zealand

En inderdaad: een grot die op een kathedraal lijkt, andere holtes, kruisingen van waterlopen en meren kenmerken deze ongelooflijke onderwateromgeving, die nu het onderwerp zal zijn van diepgaande studies door onderzoekers, en die ons meer nieuwe verrassingen zou kunnen opleveren. Waar voedden die dieren zich mee? En wat is de samenstelling van het water daaronder? Dit zijn slechts twee van de twaalf vragen die deze ontdekking heeft opgeroepen. We kunnen niet anders dan wachten op de antwoorden!

Ongelooflijk, nietwaar?

Advertisement